Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dobeš chce pro studenty zemí V4 stipendia na prestižní školy

Dobeš chce pro studenty zemí V4 stipendia na prestižní školy

Praha 14. listopadu (ČTK), autor: kli pba

Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce, aby studenti ze zemí takzvané visegrádské čtyřky (V4) dostávali stipendia na prestižní světové univerzity, absolventi by pak zvyšovali konkurenceschopnost středoevropských států. Dobeš to dnes řekl novinářům s tím, že plán chce ještě projednat s ministry zemí V4, tedy Slovenska, Polska a Maďarska.


    "V mezinárodním visegrádském fondu je šest milionů eur, třetina je určena na vzdělávání. Z toho 1,4 milionu eur je na stipendia," řekl ČTK ředitel sekce mezinárodních vztahů a evropských záležitostí ministerstva školství Jindřich Fryč. Čeští, polští, slovenští a maďarští vysokoškoláci tak mohou získat stipendia nejen na studium v zemích V4, ale také v dalších partnerských státech. Země Visegrádu spolupracují v oblasti vysokého školství s východními státy jako Ukrajina, Arménie, Ázerbájdžán nebo Gruzie, na Balkáně pak se Srbskem, Černou Horou nebo Moldavskem.


    Dobeš dnes řekl novinářům, že s ministry školství probere také možnost, že by studenti zemí V4 dostávali stipendia i na studia na prestižních školách ve Spojených státech nebo v Austrálii, odkud by se pak vraceli a své mezinárodní zkušenosti využili v rodné zemi. Zároveň by chtěl rozšířit spolupráci mezi vysokými školami i na středomořské státy a Izrael.


    Česko nyní na rok V4 předsedá. Podle Dobeše nyní země V4 řeší také reformy vysokých škol. Ty nyní probíhají ve všech členských státech, Dobeš chce návrhy reformních zákonů předložit kabinetu do konce listopadu. Se slovenským ministrem chce prý také probrat možnost spolupráce v oblasti akreditací vysokoškolských programů.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:43

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze