Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ceny ministra školství si odnesli čtyři špičkoví vědci

Ceny ministra školství si odnesli čtyři špičkoví vědci

Praha 10. listopadu (ČTK), autor: kli rot

Ceny ministra školství dnes převzali čtyři významní čeští badatelé, ocenění dostali za objevy v lékařství, parazitologii, biomedicíně a nanotechnologii. Komise zvolila z došlých návrhů například objevitele nových nemocí Jiřího Zemana z Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, další laureát Julius Lukeš z Parazitologického ústavu Akademie věd se zasloužil o zlepšení léčby spavé nemoci.

    Ceny vědcům předal náměstek ministra školství pro vysoké školy Ivan Wilhelm. Podle něho je příznačné, že ceny dostaly právě biologické a lékařské obory, dokládá to úroveň těchto oborů v rámci české vědy.

    Za přínos v oblasti medicíny byl oceněn profesor Jiří Zeman, který mimo jiné popsal s týmem vědců novou geneticky podmíněnou metabolickou poruchu. Jde o poměrně vzácné onemocnění, které se projevuje již v novorozeneckém věku závažným postižením funkce srdce, svalů a centrální nervové soustavy. "Měl jsem kliku na významné učitele a pak jsem měl druhou kliku, že jsem měl úžasné žáky, kteří mi k tomuto dopomohli," prohlásil skromně při přebírání ceny.

    Další laureát Julius Lukeš se na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zabývá výzkumem patogenních cizopasníků, kteří způsobují spavou nemoc nebo méně známou leishmaniózu. Navrhl zlepšení diagnostiky těchto nemocí. Za vynikají vědecké výsledky už přitom jeho tým obdržel cenu předsedy Akademie věd ČR.

    Za poznatky v léčbě rakoviny a Parkinsonovy nemoci byl oceněn také Emil Paleček z Ústavu experimentální biologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Zabývá se využitím elektrochemie při studiu standardních a mutovaných bílkovin, které hrají důležitou úlohu v lidských onemocněních. Jednaosmdesátiletý badatel s úsměvem podotkl, že v poslední době získává ocenění zřejmě kvůli svému věku. Upozornil, že před brněnskými vědci stojí velké úkoly díky novým vědeckým centrům postavených z fondů EU.

    Cenu ministra si odnesl také expert na nanotechnologie Radek Zbořil z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Univerzity Palackého v Olomouci. Jeho tým pracuje na novém materiálu pro nejtenčí polovodič na světě, který může výrazně ovlivnit vývoj elektroniky a dál zmenšovat a odlehčovat mobilní telefony, televize či počítače.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:43

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze