Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Miliardy pro vědu rozdělí nová rada

Miliardy pro vědu rozdělí nová rada

30.11.2011, Lidové noviny, Strana 4    Domov, autor:

    BARBORA ŘÍHOVÁ       

Premiér už poskládal vědeckou radu, kterou v říjnu rozpustil. LN exkluzivně získaly seznam, kdo v ní zasedne

PRAHA Má zásadní vliv na osud české vědy a v rukou miliardy. Konkrétně: na rok 2012 jde o rozpočet 26,6 miliardy. Dlouhodobě ale čelí kritice kvůli tomu, že nefunguje. Řeč je o Radě pro výzkum, vývoj a inovace, poradním orgánu kabinetu Petra Nečase.

            Naposledy to potvrdil mezinárodní audit zadaný ministerstvem školství. Hotový má být až v polovině roku 2012. Letos v dubnu ale resort zveřejnil průběžnou zprávu. Z ní vyplynulo, že vědu špatně řídíme i financujeme. Rada schytala kritiku především za to, že řeší velké množství různých „technikálií“ na úkor strategických rozhodnutí.

            To potvrzuje bývalý a zřejmě i budoucí člen rady Karel Oliva, který stojí v čele Ústavu pro jazyk český. Jeho jméno je na seznamu nově poskládané rady, který mají LN k dispozici. Dnes ho má premiér předložit vládě.

            „Rada nefungovala úplně dobře, měla řešit koncepční otázky vědy. Často se ale plnily jen denní úkoly,“ přibližuje situaci Oliva, který chce, aby se nová rada scházela častěji než jednou měsíčně.

            Nečas vládní radu rozpustil začátkem října s tím, že nepracuje tak, jak má. Úkolem rady je navrhovat vládě rozdělení peněz pro různé vědecké instituce a na jejich projekty. „Projevovalo se tam velmi silné napětí mezi zástupci univerzit, Akademie věd a průmyslové sféry,“ komentoval to tehdy Nečas.

            Sestavit nový tým trvalo premiérovi téměř dva měsíce. Obměnit se ho rozhodl z poloviny.

            Na jeho nabídku kývl například psychiatr Cyril Höschl. „Teď je pro výzkum naprosto rozhodující okamžik, láme se chleba na mnoho let,“ vysvětlil Höschl, proč nabídku přijal.

            „Prostředky na vědu jdou ruku v ruce s miliardovými dotacemi z EU. Je zapotřebí dát hlavy dohromady, nastavit pravidla a sladit obrovské investice s know-how a s lidským potenciálem,“ zdůraznil renomovaný psychiatr.

Byly to žabomyší války Mezi staronové členy naopak patří Zbyněk Frolík z „průmyslové sekce“ rady. „Očekávám, že pan premiér jasně řekne, jaké je zadání, jakým způsobem má rada fungovat, kde jsou priority vlády,“ řekl LN Frolík, ředitel firmy Linet specializující se na výrobu zdravotnické techniky. Větší zapojení premiéra byla Frolíkova podmínka, aby nabídku přijal.

„Zatím to fungovalo tak, že rada byla sbor moudrých a ti se měli mezi sebou poprat, kdo má silnější hlas a prosadí zájmy té či oné skupiny. Premiér, i když je předsedou rady, se málokdy účastnil jednání a nevnášel do toho rozhodující prvek, a proto to vždycky dopadlo žabomyšími válkami,“ dodal Frolík.

            Pokud vláda Nečasův seznam odklepne, začne rada fungovat hned. „Předpokládám, že první jednání bude ještě v prosinci,“ potvrdil LN Petr Fiala, vědecký poradce premiéra. Podle něho je nutné, aby se rada řídila doporučením auditu.

***


Poznámku k tématu čtěte na straně 12

Noví členové rady

Ivo Vondrák

rektor VŠB - Technické univerzity Ostrava

Jiří Málek

bývalý rektor Univerzity Pardubice

Jaroslav Doležal

jednatel výzkumné laboratoře Honeywell

Zdeněk Havlas

ředitel Ústavu organické chemie AV ČR

Cyril Höschl

ředitel Psychiatrického centra Praha

Tomáš Jungwirth

zaměstanec Fyzikálního ústavu AV ČR

Vladimír Mařík

ředitel firmy CertiCon

Miroslav Ryska

přednosta Chirurgické kliniky 2. lékařské fakulty UK a ÚVN v Praze


Staronoví členové

Petr Fiala

hlavní vědecký poradce premiéra

Rudolf Haňka

profesor Cambridge University

Stanislava Hronová

prorektorka pro vědu a výzkum VŠE

Miroslava Kopicová

bývalá ministryně školství

Karel Aim

vedoucí Termodynamické laboratoře při AV ČR

Karel Oliva

ředitel Ústavu pro jazyk český AV ČR

Zbyněk Frolík

ředitel společnosti Linet

Jiří Cieńciała

generální ředitel Třineckých železáren


17 členů

Tolik radních zasedá v radě. V jejím čele stojí premiér, členové jsou zástupci vysokých škol, akademie věd či svazu průmyslu a dopravy.

8+8

Osm nováčků a osm staronových členů, jmenovaných v květnu 2010 bývalým premiérem Janem Fischerem, obsahuje návrh nového složení rady, který premiér Nečas dnes nese na vládu.

26,6 miliardy

Takový je rozpočet rady na rok 2012, určený na financování výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

5. 10. 2011

Tímto dnem premiér Nečas radu rozpustil. Oznámil, že je s její činností dlouhodobě nespokojený.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:44

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 13.06 2024 15:09 , © Univerzita Karlova v Praze