Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Šestý ročník soutěže Lidice pro 21. století byl zahájen

Šestý ročník soutěže Lidice pro 21. století byl zahájen

Pražský deník, 17.1.2011, rubrika: Kultura, strana: 10, autor: (lk)

Lidice - Památník Lidice, Vojenský historický ústav Praha a Filozofická fakulta Univerzity Karlovy vyhlásily 6. ročník vědomostní soutěže Lidice pro 21. století určené žákům z celého světa. Jejím cílem je přispět k uchování památky obyvatel Lidic zavražděných nacisty v roce 1942 a k prohlubování znalostí nejmladší generace o událostech 2. světové války a totalitních režimů 20. století. Soutěž se uskutečňuje po internetu, je rozdělena do dvou věkových kategorií: 10 -14 let a 15 -19 let. Žáci mohou soutěžit v jednom ze čtyř soutěžních jazyků: v češtině, angličtině, němčině nebo ruštině.

Letos se mohou vítězové těšit i na týdenní poznávací zájezd obohacený o aktivní účast na přehlídce vojenské techniky Bahna 2011.

Pro účast v 1. kole je nutná registrace na stránkách soutěže www.lidice21.cz, kde každý přihlášený najde vědomostní test a téma literární práce. Téma je možné zpracovat v libovolném žánru, a to nejpozději do ukončení prvního kola 6. března 2011. Do té doby musí soutěžící také vyplnit vědomostní test. Na základě vyhodnocení testů a dodržení formálních pravidel stanovených pro literární práci (téma, rozsah) postupuje do 2. (finálového) kola 21 nejúspěšnějších z každé věkové kategorie.

Finalisté v druhém soutěžním kole vyplňují od 23. do 27. dubna 2011 druhý vědomostní test, porota soutěže pak vyhodnocuje obsahovou a literární úroveň literárních prací účastníků finále.

Porotu soutěže tvoří historikové, pedagogové, literáti, pamětníci a další odborníci.

Součástí 6. ročníku bude jako v předcházejících letech soutěž O nejaktivnější školu. Každá, která se do soutěže zaregistruje, bude zařazena do soutěže škol. Nejúspěšnější škola (počet zaregistrovaných žáků školy v poměru k počtu žáků ve škole a jejich celkové umístění v soutěži) získá odměnu v podobě hrazené dopravy na slavnostní vyhlášení vítězů. Dalších devět nejaktivnějších škol obdrží publikace věnované Památníkem Lidice a partnery soutěže.

Slavnostní vyhlášení vítězů se koná 16. června v KC Skuteč a NKP Ležáky. Všichni finalisté a vítězové soutěže zde převezmou ceny, stejně jako soutěžící, jejichž literární práce ohodnotí porota zvláštní cenou.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:18

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze