Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Méně zájemců a dost míst, letos je šance na přijetí

Méně zájemců a dost míst, letos je šance na přijetí

12.1.2011, autor: Michaela Kučerová       


V seznamech všech vysokých škol v České republice na následujících stranách je nabídka studijních programů VŠ, kterou máte letos k dispozici.

Letos budou mít zájemci o vysokoškolské studium o něco větší šanci na přijetí než v předchozích letech. Počet maturantů díky slabým populačním ročníkům začátkem 90. let klesá a vysoké školy místa naopak rozšiřují. Zájemci o medicínu mají například šanci na nové lékařské fakultě Ostravské univerzity.

            Zato na práva, překladatelství i psychologii bude stejný nával jako vždy. Daleko větší šance na přijetí mají technicky nadaní, téměř jistě se dá počítat s přijetím na soukromé škole. U technik však po snadném začátku (často i bez přijímacích zkoušek) až polovina studentů odpadne během prvního ročníku. Takže jít například na chemickou fakultu jenom proto, abyste se dostali na školu, i když vás chemie v podstatě nebaví, nemá cenu. U soukromých škol zase musíte počítat s placením školného.

            Jak si tedy poradit, když vás matematika, fyzika i chemie straší už od základky a toužíte po kariéře sociologa nebo psychologa?

Podívejte se na nabídku v menších městech

Budete možná muset opustit představu studia na Karlově univerzitě a najít si podobný obor na univerzitách v menších městech.

„V loňském roce bylo například na Filozofické fakultě Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem přijato přes 80 procent uchazečů (přesně 82,5 %), Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích přijala téměř 60 procent uchazečů o studia filozofie oproti filozofii v Praze s pouhými 34 procenty přijatých,“ vypočítává Bohumila Beranová z Úřadu pro informace ve vzdělávání. Na univerzitě v Hradci Králové dokonce přijali všech 403 přihlášených budoucích filozofů.

            Řešení tedy je. Ale musíte ještě počítat s rozdíly v úspěšnosti mezi jednotlivými studijními programy a obory, které dotyčná fakulta nabízí. Je totiž jednodušší stát se na filozofické fakultě třeba archivářem (ze všech přihlášených bylo přijato 45,3%) než psychologem (9,45 %). Opět tedy zapátrejte na webových stránkách dotyčné školy. Pokud se ke studiu oboru, který vás zajímá, dostane pod 30 procent uchazečů, určitě si najděte ještě další náhradní možnosti. Údaje o úspěšnosti při přijetí najdete na stránkách fakult nebo souhrnně na stránce Ústavu pro informace ve vzdělávání (www.uiv.cz).

Advokát jen na veřejné škole

Stejně tak, pokud se bojíte, že vás nepřijmou na některou veřejnou právnickou fakultu, můžete zkusit štěstí na soukromé škole. Ty z vás advokáta neudělají, poskytují pouze bakalářské studium právních oborů, ze kterého na veřejnou školu ani nelze přestoupit. Budete však moci být třeba právní specialista v nějaké obchodní firmě nebo úřadě.

Při vybírání škol dávejte pozor, aby se vám nekřížily termíny zkoušek. Najdete je na stránkách fakult i s požadavky k přijímačkám. Podrobné informace o tom, jaké přijímací zkoušky které školy pořádají, jak se na ně připravit a jak je zvládnout, najdete v další speciální příloze MF DNES, jež vyjde ve středu 26. ledna 2011.

Přihlaste se na více škol najednou

Máte naštěstí možnost se přihlásit na neomezený počet škol najednou. Jediným omezením je poplatek za přihlášku, který se pohybuje okolo 500 korun. Takže počet přihlášek musíte přizpůsobit rodinnému rozpočtu. Jinak vám nic nebrání zkoušet štěstí na více místech najednou.

V seznamech, jež otiskujeme na následujících stránkách, najdete všechny studijní programy všech vysokých škol u nás, do kterých budou letos nabírat studenty. Můžete si tak tedy udělat komplexní představu o možnostech studia a podle toho vybírat.Podívejte se na webové stránky školy (v seznamu uvedené vždy pod názvem fakulty), která vás zajímá, pečlivě prostudujte jednotlivé studijní obory (vzhledem k omezenému prostoru můžeme v novinách otisknout pouze nabídku studijních programů, ty vždy zastřešují další nabídky studia - obory, například učitelství matematika - zeměpis nebo čeština - dějepis) a vyberte si vhodné možnosti studia.




   FAKTA


Kam se nejsnáze


a nejhůře dostanete


snadno


Matematicko-fyzikální fakulta


UK Praha            100 %


Fakulta lesnická a dřevařská


ČZU Praha           100 %


Fakulta elektrotechnická


ČVUT Praha           98 %


Fakulta strojní


TU Liberec          97,7 %


Obchodně podnikatelská fakulta


SU Opava            93,5 %


těžko


VŠUP Praha          10,9 %


Divadelní fakulta


AMU Praha            12,7 %


Fakulta výtvarných umění


VUT Brno            12,9 %


Fakulta sociálních studií


OSU Ostrava         19,3 %


Fakulta umění a designu


UJEP Ústí nad Labem 26,5 %


Zdroj: ÚIV, úspěšnost přijetí v roce 2010




Šance se zvyšují V loňském roce bylo ke studiu na vysokých školách přijato téměř 77 procent uchazečů.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze