Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Podívejte se, jaký typ přípravy vám bude nejvíce vyhovovat

Podívejte se, jaký typ přípravy vám bude nejvíce vyhovovat

26.1.2011, rubrika: Vysoké školy - mimořádná příloha, strana: 1



Příprava přímo ve škole


Cena: cca 100 Kč/h


* Kurzy, které pořádá sama fakulta, jsou nejlepší forma přípravy, jakou můžete absolvovat. Učíte se totiž přesně to, co pak budete řešit u zkoušek.

* Testy, jaké vás budou v červnu u přijímaček čekat, sice k nahlédnutí nedostanete, ale k výuce se většinou používají typově stejné z předchozích ročníků. To znamená, že budete třeba počítat úplně stejný příklad pouze s jinými hodnotami.

* Výuku vedou kmenoví profesoři školy, a tak poznáte, zda vás bude studium s nimi bavit a jak dovedou látku vysvětlit.

* Některé fakulty přihlížejí k dobrým výsledkům při výuce a kontrolních testech v přípravných kurzech.


vysoká účinnost časová náročnost dojíždění do někdy vzdálené školy Účinnost metody 95 %


»Kurz mi pomohl s maturitou i přijímačkami


Chodila jsem na přípravný kurz na 3. lékařskou fakultu UK. Vybrala jsem si ho přes stránky fakulty. Stál asi 3 000 a probíhal osm pátků a sobot. Pomohl mi i s přípravou na maturitu. Dokonce jsem o některé věci obohatila i našeho profesora biologie. Ve fyzice mi to pomohlo při řešení příkladů, k přijímačkám se nemůžou používat kalkulačky, tudíž se na přípravkách počítalo různými postupy, abychom kalkulačky nepotřebovali.

Barbora Lieblingerová studentka medicíny v Praze


Specializovaná agentura


Cena: cca 100 Kč/h


* Máte mnohem větší možnosti výběru, protože kurzů pořádaných specializovanými vzdělávacími agenturami je nepřeberně. Stačí, když si do internetového vyhledavače zadáte „příprava na VŠ“, a pak si už můžete jenom vybírat. Na následující straně jsme pro vás připravili přehled některých firem.

* U agentur je někdy riziko velkého množství posluchačů v kurzu. To si zjistěte včas, ještě dřív, než se zaregistrujete a výuku zaplatíte.

* Solidní firmy by vám měly umožnit navštívit zkušební bezplatnou hodinu. Ptejte se absolventů kurzů. Pokud nikoho neznáte, zapátrejte po diskusních fórech na studentských serverech.


časová variabilita větší dostupnost různá úroveň kurzy jsou někdy příliš všeobecné Účinnost metody: 70 %


»Bez přípravy bych to nezvládla


Absolvovala jsem přípravný kurz matematiky ke zkouškám na VŠE a intenzivní matematický víkend u agentury Zkoušky nanečisto. Jedna lekce trvala dvě vyučovací hodiny a stála 180 korun. Těm, co chtěli chodit častěji, bylo nabídnuto zvýhodněné předplatné. Výklad důležitých pasáží byl prokládán počítáním příkladů. Vždy jsem patřila mezi studenty, kteří s matikou válčili. Přes všechny své obavy jsem se dostala s krásným počtem bodů na VŠE v Praze.

Dominika Püribauerová studentka VŠE v Praze


Studium na internetu


Cena: od 100 Kč za jeden kurz


* Nejjednodušší způsob výuky vzhledem k dostupnosti a časové náročnosti.

* Pokud si koupíte kurz na internetu, má vždy delší platnost, takže můžete studovat, kdy se vám to hodí a máte čas.

* Jestli nechcete platit odborné kurzy, můžete si najít třeba testy z loňských přijímaček a učit se podle nich. Spoustu výukového materiálu najdete i na studentských serverech (www.e-matematika.cz, www.e-jazyky.cz, www.kampomaturite.cz, www.scio.cz).

* K jazykovým zkouškám najdete testy třeba i na stránkách jazykových škol.

* Hrozí rozptylování Facebookem a podobnými požírači času, které máte přímo pod ukazováčkem.


snadná dostupnost časová variabilita nebezpečí špatné koncentrace na učení Účinnost metody 60 %


»Zkusím si udělat on-line kurz z češtiny


Chystám se na Pedagogickou fakultu Univerzity Hradec Králové. Našla jsem si internetový kurz z češtiny a literatury jako přípravu k maturitě i ke zkouškám. Stojí 575 korun. Je to přes 40 lekcí rozdělených na literaturu a jazykovou část. Kurz se dá používat 24 hodin denně až do konce srpna příštího roku. Ještě možná zkusím kurz základů společenských věd nebo všeobecných znalostí.

Anna Dienstbierová studentka gymnázia v Poděbradech


Nár. srovnávací zkoušky Scio


Cena. cca 500 Kč jedna zkouška


* To, že s jedním testem můžete uspět na 39 školách, nesmírně zvýhodňuje tyto standardizované a podle amerického vzoru připravené testy v několika oborech.

* Každou zkoušku musíte platit zvlášť, i když ji opakujete. Testy se dělají v několika termínech od února do konce května, takže máte šanci si vylepšit výsledky.

* Scio testy úplně nahrazují přijímací zkoušky už na 19 VŠ. Každá škola požaduje jiný percentil úspěšnosti. Například na sociologii na FSV UK požadují více než 80% úspěšnost v testu OSP, na filozofii na Univerzitě v Hradci Králové vám stačí i 50 %.

* Pozor, mnoho škol neakceptuje test z posledního květnového termínu.


přesně cílená příprava finanční náročnost Účinnost metody 95 %


»Už si cvičím testy


Přihlásil jsem se na únorový termín Národních srovnávacích zkoušek Scio. Budu psát test z obecných studijních předpokladů, matematiky a češtiny. Určitě si dám přihlášku na VŠE a potom jako náhradní variantu nějakou soukromou školu, ale to ještě nemám vybrané a rozmyšlené. Ze Scia jsem si objednal cvičné testy a doma se podle nich učím, taky používám zpracované testy z loňska, které mi půjčila kamarádka.

Michal Šnajdr student gymnázia v Praze


Sám s knihami


Cena: publikace od 120 Kč


* Nejtradičnější způsob výuky je vhodný pro ,vzornostudenty‘, protože si musíte podobně jako u internetového studování stanovit tempo výuky i čas, který mu věnujete sami.

* K dispozici máte spoustu možností, materiály si stáhnete z internetu, v každém knihkupectví najdete specializované publikace s přijímačkovými testy ze všech oborů. Takže stačí zasednout a číst, počítat či odškrtávat správné odpovědi.

* Když se rozhodnete pouze pro domácí učení, mohly by vám pomoci typové testy z minulých let, které některé školy zveřejňují na webu.

* Nevýhodou je, že nemůžete konzultovat případné nejasnosti. S tím by vám ale mohl pomoci třeba profesor ve škole.


časová flexibilita možnost snížené koncentrace Účinnost metody 50 %


»Nakonec mě vzali bez zkoušek


Když jsem se chystala na Literární akademii, hodně jsem se sama věnovala studiu literatury a opakovala jsem si češtinu a angličtinu. také jsem si koupila učebnici literární historie a docela intenzivně se přípravě věnovala. Nakonec mě na základě dobrých výsledků závěrečných zkoušek na Vyšší odborné škole publicistiky vzali bez přijímacích zkoušek. Ale nebyla to zbytečná práce. Co jsem se naučila, se mi pak hodilo v průběhu studia.

Eva Fraňková absolventka VOŠ publicistiky a Literární akademie




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze