Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Pafko i umělci vyzvali vládu jednat

Pafko i umělci vyzvali vládu jednat

26.1.2011, rubrika: Zpravodajství, strana: 4, autor: Václav Pergl

Jako červená nit se nese požadavek, aby vláda jednala s protestujícími lékaři a hledala kompromisní řešení v otevřeném dopisu premiérovi a vládě, kterou podepsali významní představitelé církví a kultury a v petici občanů, nazvané SOS zdravotnictví, která koluje na internetu a může ji podepsat každý.

Podepsal i Suchý a Jirásková

Umělci, mezi nimi například Jiřina Jirásková, Jitka Molavcová, Alfréd Strejček, Jiří Suchý, Pavel Zedníček a duchovní Tomáš Halík, v otevřeném dopisu vládě píší, že povolání lékařů a vědců je v anketách hodnoceno na prvním a druhém místě, ale „řadu let jsme svědky jejich nedostatečného finančního ohodnocení“.

Umělci pevně věří, že „rozvaha a ochota ke konsenzu z obou stran může zabránit rozkladu veřejného zdravotnictví“.

V petici občanů vládě SOS zdravotnictví, kterou mimo jiné podepsal prof. Pavel Pafko, který před lety úspěšně operoval tehdejšího prezidenta republiky Václava Havla, profesor Tomáš Zima, děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, mnoho dalších významných lékařů, zdravotních sester, laborantů, ale také herečka Tereza Brodská, vyjadřují i znepokojení nad současnou krizí ve zdravotnictví. „Postačujícím prostředkem k řešení současné neuspokojivé situace (a tím přidání na platu lékařů – poznámka redakce) je snížení cen léků, zdravotnického materiálu a techniky na průměrnou evropskou úroveň spolu s důsledným uplatňováním lékové politiky,“ uvádí se v petici. Jak jsme již uvedli, na účtech zdravotních pojišťoven leží 14 miliard korun.

Signatáři petice žádají odpovědné úředníky, aby „neprodleně navrhli jasné, konkrétní a neodkladné kroky, které by zabránily hrozícímu rozkladu zdravotnictví“.

Podle nich by to poznamenalo kvalitu zdravotnictví na mnoho dalších let.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze