Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Uctění památky Jana Palacha

Uctění památky Jana Palacha

ČT 1, 19.1.2011, 19:00, pořad: Události

Bohumil KLEPETKO, moderátor

--------------------

Čtyřicet dva let je dnes od úmrtí Jana Palacha, studenta, který se v roce 69 upálil na protest proti okupaci vojsky Varšavské smlouvy, a aby národ vyburcoval z nastupující normalizace. Jeho památka se připomínala na několika místech. Na filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde studoval. V Mělníku, kde z nedalekých Všetat pocházel. A trochu netradiční vzpomínkou na Jana Palacha je ta, která se pořádá v Husově sboru v Praze-Vršovicích. Iva Němcová nám přímo z místa řekne, o co jde. Ivo.

Iva NĚMCOVÁ, redaktorka

--------------------

Dobrý večer. Promítat se tady budou dva filmy z roku 1969, snímky Tryzna a Ticho. Oba to jsou trezorové filmy, nejsou úplně tak často dostupné a k vidění. A doplní je třetí film režiséra Miroslava Bambuška Jan Hus - mše za tři mrtvé muže. Jan Bambušek je, Miroslav Bambušek je také člověk, který celý projekt vymyslel a zorganizoval. On je netradiční také v tom, že nepřijdou žádní oficiální hosté, nebudou tady žádní politici. Je to spíše komunitní záležitost. Všechno vypukne ve 20 hodin, úvodní slovo bude mít místní farář David Frýdl, který mimo jiné připomene třeba to, že Ticho, které spontánně vzniklo na pohřbu Jana Palacha, trvá dodnes. Myšleno tak, že bychom měli si Jana Palacha připomínat mnohem častěji a ne jenom při výročích. Ještě jenom řeknu, že to nebude pouze o filmech, bude se tady také vařit. Budou se nabízet řepné noky a noc bude určitě dlouhá.

Bohumil KLEPETKO, moderátor






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:19

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze