Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Leden 2011
Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobeš: Projekt "biocev" bude zkoumat geny

Zástupci ministerstva školství Evropské komisi odeslali šestý a poslední velký projekt z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Postoj veřejnosti k lidem na vozíku se v Praze zlepšuje

Postoj veřejnosti k lidem na vozíku se v Praze zlepšuje. Říkají to studenti Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Podle nich se příliš vstřícně naopak nechovají někteří řidiči autobusů nebo tramvají. Vycházejí ze svého každoročního průzkumu, v rámci kterého testují MHD jako lidé na vozíku. Podle organizátora akce Erika Čipery odmítne zhruba 10 % řidičů vozíčkářům vysunout plošinu pro nastupování.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vozíčkáři: V zimě jen po zadních kolech

Sloní sílu potřebuje asistent vozíčkáře, který mu pomáhá s pohybem po Praze. Tvrdí to studenti speciální pedagogiky, kteří si roli vozíčkáře sami vyzkoušeli. Za pravdu jim dala děkanka Pedagogické fakulty Karlovy univerzity Radka Wildová. Pro Prahu není jejich hodnocení vůbec lichotivé.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity lákají nadějné vědce na levné bydlení

Univerzita přijme mladé vědce a pedagogy, nabízíme zvláštní bonus – výborné bydlení téměř zdarma. Značka: spěchá. Takový inzerát by si mohly podat české univerzity, které hledají způsob, jak přilákat a udržet mladé perspektivní učitele a vědce. Nábor nové krve proto některé z nich podpořily zajímavou nabídkou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Méně zájemců a dost míst, letos je šance na přijetí

V seznamech všech vysokých škol v České republice na následujících stranách je nabídka studijních programů VŠ, kterou máte letos k dispozici. Letos budou mít zájemci o vysokoškolské studium o něco větší šanci na přijetí než v předchozích letech. Počet maturantů díky slabým populačním ročníkům začátkem 90. let klesá a vysoké školy místa naopak rozšiřují. Zájemci o medicínu mají například šanci na nové lékařské fakultě Ostravské univerzity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Halíka ocenili jako člověka smíření

Jako první Čech se může teolog a kněz Tomáš Halík pyšnit cenou Polské rady křesťanů a židů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Problémy na pražských kolejích

Špatné topení a jen vlažná nebo studená voda. Na to si stěžují někteří studenti na kolejích Karlovy univerzity. Tvrdí, že stížnosti adresované vedení kolejí mnohdy k ničemu nevedou. Univerzita říká, všemi závadami se zabýváme a děláme vše proto, aby byly co nejmenší.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak rychle se dá skončit na ulici

Jak se z někoho stane bezdomovec? Proč se někteří lidé dostanou na okraj společnosti a jen těžko hledají cestu zpět? Podrobně to popisuje nová publikace s názvem Kudy ke dnu. Zabývá se osudy skoro 5 tisíc klientů občanského sdružení Naděje, které poskytuje pomoc lidem bez domova. Jedním z autorů publikace je sociolog Libor Prudký z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy

Dětský uzel aktuálního dokumentu Postila je monumentálním výběrem Kadlecových kázání

Mimořádný počin se podařil nakladatelství Karolinum a především editorům Zdeňce Hledíkové a Petru Mazancovi. U příležitosti stého výročí narození Jaroslava Kadlece, význačného profesora církevních dějin na pražské Karlově univerzitě a rodáka z Vysočiny, byla nedávno vydána kniha o skoro šesti stech stranách. I přesto se do ní nevešlo všechno...

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nechci rozpad unikátních specializovaných týmů

Vážený pane ministře, před týdnem jsem z Vašich rukou převzal významnou Cenu za lékařský výzkum. Velice si tohoto ocenění vážím. Bohužel se však na Vás nyní musím obrátit v jiné závažné věci. Znepokojuje mne současná situace v našem zdravotnictví. Znepokojuje mne, kam až lékaři museli dojít, aby jejich požadavky a jejich zájem na řešení problémů českého zdravotnictví začaly být brány vážně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vzpomínka na upálení Jana Palacha

Přesně před 42 lety se v horní části Václavského náměstí upálil student Jan Palach. O tři dny později zemřel v nemocnici na rozsáhlé popáleniny. Mnoho vzpomínkových akcí na tohoto člověka, který v bývalém Československu bojoval za svobodu a demokracii, se nekoná. Přesto jednu z každoročních pořádá studentská rada Filosofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Ta připadá na 19 ledna. Jednoho z jejích organizátorů, studenta Filosofické fakulty Michala Ježka jsme se zeptali, co pro něj osobnost Jana Palacha dnes znamená.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Praha slibuje Palachův pomník

Téměř dvacet let čeká dílo významného newyorského architekta na to, aby mohlo Pražanům připomínat upálení Jana Palacha. Magistrát nyní slibuje, že vzpomínku na burcující Palachův čin do ulic hlavního města postaví.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Šestý ročník soutěže Lidice pro 21. století byl zahájen

Památník Lidice, Vojenský historický ústav Praha a Filozofická fakulta Univerzity Karlovy vyhlásily 6. ročník vědomostní soutěže Lidice pro 21. století určené žákům z celého světa. Jejím cílem je přispět k uchování památky obyvatel Lidic zavražděných nacisty v roce 1942 a k prohlubování znalostí nejmladší generace o událostech 2. světové války a totalitních režimů 20. století. Soutěž se uskutečňuje po internetu, je rozdělena do dvou věkových kategorií: 10 -14 let a 15 -19 let. Žáci mohou soutěžit v jednom ze čtyř soutěžních jazyků: v češtině, angličtině, němčině nebo ruštině.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy lákají studenty, útroby ukázala lékařská fakulta

Den otevřených dveří o víkendu využily v Hradci Králové desítky zájemců o studium.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo chce sjednotit vyučovanou látku v základních školách

Ministerstvo školství připravuje modelový vzdělávací program, který určí rozsah látky, kterou by měli žáci v každém ročníku základní školy probrat. Úřad tím chce dosáhnout sjednocení probíraného učiva tak, aby i žák, který přestoupí z jedné školy na jinou, nebyl o žádné téma ochuzen. Na semináři o reformě školství to dnes řekl náměstek ministra Ladislav Němec.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda zřejmě kývne na zvýšení kompetencí zdravotních sester

Kabinet premiéra Petra Nečase pravděpodobně schválí novelu, která zvýší kompetence zdravotních sester, porodních asistentek a dalších nelékařů. Vyplývá to z návrhu usnesení vlády, který je zveřejněn na internetu. Novelu předložil po dohodě s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem poslanec koalice Marek Šnajdr.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Titul Ph. D. ztrácí v Česku na ceně

Čeští lékaři hrozí odchody, ale kolik absolventů lékařských fakult směřuje k vědecké kariéře? Není jich mnoho. „Když půjde jeden student z celého ročníku dělat k nám, na pracoviště experimentální medicíny v IKEM, bude to úspěch,“ říká profesor Luděk Červenka, vedoucí centra.

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Malá maturita“ už za dva roky. Ministr ukázal testy

Ministerstvo školství včera zveřejnilo plán na srovnávací zkoušky žáků pátých a devátých tříd. Psát je bude už za dva roky více než 200 000 dětí. Odpůrci tvrdí, že se školy budou snažit zbavit nejslabších žáků, kteří potřebují největší podporu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhovor s Evženem Růžičkou na téma problémy ve zdravotnictví

Profesor, doktor Evžen Růžička, doktor věd, přednosta neurologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, člen České lékařské akademie. Uf, to je titul. Hezké odpoledne, pane profesore.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jan Sokol: Být prezidentem není žádná legrace

České Budějovice – Známý křesťanský intelektuál profesor Jan Sokol jezdí často do Českých Budějovic, a účastní se různých konferencí a besed. Vypráví o křesťasntví i o svobodě. Jeho tchánem byl český filozof Jan Patočka, který zemřel po výslechu u Státní bezpečnosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nový ministr životního prostředí

Nový zákon o ochraně životního prostředí a výběr ředitele šumavského národního parku. To jsou priority nového ministra životního prostředí Tomáše Chalupy. Dosavadního starostu Prahy 6 za ODS jmenoval dnes před polednem do funkce jeho někdejší šéf, prezident Václav Klaus. Tomáš Chalupa vystřídal stranického kolegu Pavla Drobila, který odstoupil v souvislosti s údajnou korupční kauzou kolem fondu životního prostředí. Naším dalším hostem je doktor Ivan Rynda, vedoucí katedry sociální a kulturní ekologie na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobré VŠ budou moci nabrat víc studentů, ostatním stát ubere

Kvalitní univerzity budou moci od září nabrat víc studentů než doposud. Školám, které nemají tak dobré výsledky, dá ministerstvo školství na výuku méně peněz. Po dnešním zasedání školského sněmovního výboru to novinářům řekl náměstek ministra školství pro vysoké školy Jan Koucký. Do budoucna prý chtějí při financování přihlížet ještě více ke kvalitě škol. České vysoké učení technické a Vysoká škola chemicko-technologická už tak například plánují sloučení, které by posílilo vědu na obou školách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V ČR je milion vysokoškoláků, technicky vzdělaných ale nepřibývá

V České republice má univerzitní nebo vyšší odborné vzdělání více než milion lidí, milionová hranice byla překročena v roce 2008. Podle údajů Českého statistického úřadu se také zvyšuje podíl mladých lidí, kteří studují vysokou školu, v roce 2008 už to byla čtvrtina všech lidí ve věku 20 až 29 let. Na nárůstu vysokoškolsky vzdělaných lidí se podílejí hlavně ženy, přesto statistici upozorňují, že počet technicky vzdělaných expertů neroste.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity mohou letos z EU čerpat dvě mld. na zkvalitnění výuky

Vysoké školy letos mohou z EU čerpat dvě miliardy korun na zkvalitnění výuky, výzvu vyhlásilo ministerstvo školství. Peníze mohou školy čerpat na stáže studentů v podnicích, cizojazyčnou výuku nebo rozšíření nabídky dálkového studia.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Uctění památky Jana Palacha

Čtyřicet dva let je dnes od úmrtí Jana Palacha, studenta, který se v roce 69 upálil na protest proti okupaci vojsky Varšavské smlouvy, a aby národ vyburcoval z nastupující normalizace. Jeho památka se připomínala na několika místech. Na filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde studoval. V Mělníku, kde z nedalekých Všetat pocházel.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Veřejné zakázky Vědci chystají novou databázi tendrů

S ambiciózním plánem přišla dvojice vědců z Matematickofyzikální fakulty UK a z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci připravují web, který odhalí předražené zakázky

Martin Nečaský se na Matematickofyzikální fakultě Univerzity Karlovy věnuje počítačovému jazyku XML. Teď si k němu přibral ještě jednu oblast - veřejné zakázky. Spolu s kolegou z Vysoké školy ekonomické v Praze totiž chce vytvořit databázi, která by dokázala porovnávat třeba ceny vysoutěžených služeb. Webová aplikace by uměla změřit, která města zbytečně utrácejí Nápad se líbí svazu obcí i odborníkům z vládní rady NERV.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Brno láká víc než Praha

PRAHA Nejžádanější školou v Česku je brněnská Masarykova univerzita. Tedy alespoň pokud jde o to, kolik lidí si přeje na ní studovat.

Právě v počtu přijatých přihlášek ke studiu s přehledem „převálcovala“ ostatní vysoké školy i největšího konkurenta - Karlovu univerzitu. Podle čerstvých čísel Ústavu pro informace ve vzdělávání totiž loni poslalo do Brna přihlášku přes 51 tisíc zájemců. Na Univerzitu Karlovu „jen“ 46 tisíc. „Faktorů, proč tomu tak je, může být víc. Karlově univerzitě v Praze ale konkuruje řada vysokých škol s podobnými obory. V Brně takový výběr není. O kvalitě obou škol to ale nevypovídá,“ míní předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Špatné platy? Stejně je na medicínu nával

PRAHA Přestože se dlouhodobě mluví o špatných platech ve zdravotnictví a nemocniční lékaři v rámci akce Děkujeme, odcházíme! dávají houfně výpovědi, lékařské fakulty se o nedostatek uchazečů bát nemusí. Naopak.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rada vysokých škol projedná změny ve financování univerzit

V Praze dnes zasedne Rada vysokých škol, zástupci škol a studentů z celé ČR projednají chystané změny ve financování univerzit. Od roku 2012 by totiž měly školy dostávat peníze podle kvality, ne podle počtu studentů jako doposud. Akademici však mají k novým zásadám připomínky, hodnotících kritérií je prý příliš mnoho. Kvalita studia by prý měla být poměřována ne podle zaměstnanosti absolventů, ale výší jejich platu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Tentokrát se budeme věnovat zdravotnictví a internetové petici občanů SOS zdravotnictví

Mezi autory můžete najít tak významné osobnosti jako je například profesor Tomáš Zíma, což je děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Profesor Pavel Pafko, specializující se na nádorová onemocnění, ale také herečka Tereza Brodská nebo Ivan Klíma. Tento tlak na vládu vzniká v souvislosti s odborovou akcí Děkujeme, odcházíme. Tlak samozřejmě sílí i proto, že se blíží 1. březen, kdy má zhruba 3800 nemocničních lékařů přestat chodit do práce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ubytovací stipendium se sníží o stokoruny

Ubytovací stipendium pro vysokoškoláky bude letos nižší o sedm procent, ministerstvo školství šetří. Studenti tak ročně přijdou o pár set korun, původně však úředníci navrhovali snížení až o 12 procent. Po zasedání předsednictva Rady vysokých škol to oznámili zástupci studentů s tím, že i malé snížení dávek může znamenat problém.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy čeká rok velkých úspor

Slučování některých kateder, rušení některých oborů, zaměstnanci bez odměn nebo s výpovědí v ruce. Scénář, který čeká menší veřejné školy v tomto roce. Přestože jim poslanci poslali další miliardu, rozpočet vysokých škol je rok od roku nižší. A přijímaná úsporná opatření rektoři zavádějí na úkor budoucího rozvoje vysoké školy. Potvrzuje to rektor Masarykovy univerzity v Brně a předseda České konference rektorů Petr Fiala.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor VŠCHT: Slučování s ČVUT není vůbec jisté

Slučování Vysoké školy chemicko-technologické a ČVUT není vůbec jisté, zásadní jednání teprve přijdou, uvedl dnes rektor VŠCHT Josef Koubek. Reagoval tak na středeční zprávy, podle nichž by se mohly obě pražské univerzity sloučit už příští rok. Podle Koubka se však jedná o velmi složitý proces. Plánované spojení škol v jednu velkou technicko-vědeckou instituci přitom novinářům potvrdil rektor ČVUT Václav Havlíček.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Profesor Hobza: Chování vlády je pro vědce velkým zklamáním

Rada pro výzkum, vývoj a inovace rozděluje peníze v novém složení půl roku. Vědci se domnívají, že vláda chce upřednostnit financování výzkumu soukromých firem. A to se jim nelíbí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo chce ustanovit Den učitelů jako významný den ČR

Ministerstvo školství chce, aby se datum 28. března, kdy se narodil Jan Amos Komenský a slaví se Den učitelů, stalo významným dnem ČR a jako takové bylo zapsáno do kalendářů. Má se tak připomenout odkaz "učitele národů", mezinárodně se totiž den učitelů slaví 5. října. Návrh zákona je nyní v připomínkovém řízení, mluvčí ministerstva Václav Koukolíček ČTK řekl, že novinka by mohla platit od příštího roku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dva soudci se vzdali Právníka roku

Letošních oceněných bylo osm. Do právnické síně slávy vstoupil minulý pátek bývalý rektor Univerzity Karlovy, právní historik Karel Malý. V kategorii občanské právo se stal právníkem roku benešovský notář Miroslav Jindřich, viceprezident Notářské komory. V obchodním právu Miloš Tomsa, dlouholetý soudce Vrchního soudu v Praze a předseda komise pro přípravu nového občanského zákoníku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mám diplom z vysoké. Chcete mě?

Z nejnovější studie, kterou vypracovalo Středisko vzdělávací politiky (SVP) Pedagogické fakulty UK, vyplývá, že v období půl roku až jeden rok po ukončení vysoké školy činí míra nezaměstnanosti vysokoškoláků čtyři procenta.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nevzali vás v Praze? Dostanete se jinde

Na vysokých školách je pro uchazeče míst dost a dost, někde až nadbytek. To ale neznamená, že se každý dostane tam, kam chce. Například na právnických fakultách uspěje přibližně jen každý čtvrtý až pátý, na filozofické fakultě v Praze jen každý třetí. Přesto je možné tvrdit, že i humanitní studia jsou přístupnější, než bývala. Pokud totiž neuspějete na filozofické fakultě v Praze, můžete to zkusit třeba v Brně, kde je šance podstatně větší. Loni tam uspělo přes 56 procent uchazečů. Na filozofii v Plzni přes 60 procent a například v Ústí nad Labem dokonce přes 80 procent.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Podívejte se, jaký typ přípravy vám bude nejvíce vyhovovat

Chodila jsem na přípravný kurz na 3. lékařskou fakultu UK. Vybrala jsem si ho přes stránky fakulty. Stál asi 3 000 a probíhal osm pátků a sobot. Pomohl mi i s přípravou na maturitu. Dokonce jsem o některé věci obohatila i našeho profesora biologie. Ve fyzice mi to pomohlo při řešení příkladů, k přijímačkám se nemůžou používat kalkulačky, tudíž se na přípravkách počítalo různými postupy, abychom kalkulačky nepotřebovali.

Barbora Lieblingerová studentka medicíny v Praze

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školy, kde vám stačí SCIO testy

Národní srovnávací zkoušky (NSZ) jsou prostředkem, jak se dostat na vysokou školu. Na základě jedné zkoušky můžete být přijati na 39 fakult po celé České republice a na Slovensku. Pro některé fakulty je účast na NSZ povinná, jiné vás přijmou na základě dobrého výsledku nebo vám ho přičtou jako bonifikaci k dalším požadavkům. Skládat můžete zkoušky ve variantách Mini, Standard a Komplet, liší se od sebe rozsahem testů, které si v nich můžete vyzkoušet.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pafko i umělci vyzvali vládu jednat

Jako červená nit se nese požadavek, aby vláda jednala s protestujícími lékaři a hledala kompromisní řešení v otevřeném dopisu premiérovi a vládě, kterou podepsali významní představitelé církví a kultury a v petici občanů, nazvané SOS zdravotnictví, která koluje na internetu a může ji podepsat každý.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Otevřený dopis lékařské akademické obci k současné situaci ve zdravotnictví

Vážené kolegyně a vážení kolegové! 17. ledna 2011 Pečlivě sledujeme vývoj reakcí představitelů vlády na probíhající kampaň Děkujeme, odcházíme. Přestože nemusíme s detaily požadavků či projevy některých protagonistů osobně souhlasit, zastáváme názor, že by se akademická obec měla vyjádřit ve větší míře k současné kritické situaci, protože se jí týká, byť ne všech a ne vždy bezprostředně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ubytovací stipendium se sníží, studenti přijdou o pár set ročně

Ubytovací stipendium pro vysokoškoláky se letos sníží o sedm procent, ministerstvo školství šetří. Studenti tak ročně přijdou o pár set korun, původně však úředníci navrhovali snížení až o 12 procent. ČTK to po dnešním zasedání předsednictva Rady vysokých škol řekli zástupci studentů s tím, že i malé snížení dávek může pro některé studenty znamenat problém. Ještě loni dostávali studenti od státu na ubytování průměrně 700 korun měsíčně.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze