Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Krajiny Jana Čáky

Krajiny Jana Čáky



Krajiny Jana Čáky Jan Čáka (1929-2018) byl autorem patnácti knih, které si sám ilustroval a řady drobných grafických souborů (nejčastěji používal vyškrabovací techniku, dřevoryt, lept, mědiryt). Ve svém díle zachycoval zejména Příbram, Brdy a Povltaví. Po druhé světové válce vystudoval Státní grafickou školu v Praze se zaměřením na užitou grafiku a knižní ilustraci. Poté nastoupil jako kartograf u národního podniku Jáchymovské doly v Příbrami. Počínaje rokem 1967 působil ve svobodném povolání s výjimkou období 1968-1969, kdy pracoval na částečný úvazek v Hornickém muzeu v Příbrami. Během normalizace měl problémy s publikováním z důvodu svého zapojení do nepovolených aktivit skautského hnutí. Zdroj: Wikipedie Výstava prezentuje samostatné grafiky s místopisnou tématikou a ukázky z díla Civitates montanarum in republica Bohemoslovenica (soubor 120 grafických listů s vyobrazením českých i slovenských horních měst a jejich znaků).

Knihovna Pedagogické fakulty UK má ve svém fondu dvě knihy Jana Čáky: Podbrdskem od městečka k městu, vydalo Středočeské nakladatelství a knihkupectví 1988, signatura F40770 Poutník Mácha, vydal Albatros 1975, signatura F39361 Další publikace autora je možné zapůjčit prezenčně během konání výstavy ve studovně knihovny.

Za poskytnutí těchto titulů, jakož i vystavených grafik, děkujeme rodině umělce.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

1.12 2023 10:43

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 27.04 2024 08:13 , © Univerzita Karlova v Praze