Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Osmdesátky z prachu

Výstava Osmdesátky z prachu

Výstava představuje výtvarné práce studentů, kteří na Katedře Výtvarné výchovy působili v 80. a 90. letech 20. století. Převážná většina těchto prací vznikla v 80. letech pod vedením doc. ak. mal. Miroslava Hrdiny, tehdejšího vyučujícího malby a kresby.


Myšlenka uspořádat výstavu vznikla na základě vyklízení prostorů KVV z důvodu rekonstrukce ateliérů. Z arboru bylo vyřazeno přibližně 500 prací. Vystaveno je 120 děl, které jsou rozděleny

do jednotlivých tematických bloků. Díla studentů KVV byla důkladně archivována. Některá z nich zahrnovala dobové štítky se jménem autora, vyučujícího, způsob techniky a rok vzniku.


Množství prací se stalo konceptem instalace, ve které lze spatřit podobnost s výstavami salonů naplněných obrazy. Práce studentů zobrazují dobové tendence výtvarné pedagogiky, specifické vedení učitele. Zároveň však také ukazují jakési nadčasové hodnoty smyslu autorů pro barvu, kompozici a pojetí tématu. Výstava tak může nastolit otázku, jaká je role, pozice a úloha nejen klasických technik jako je kresba a malba, ale i samotného mimetického zobrazování.


Připravili:

  • MgA. Michal Sedlák, Ph.D.,

  • Křivánková Kateřina (N VV - ZUŠ, 2. ročník)



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

22.10 2021 17:18

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 27.04 2024 08:13 , © Univerzita Karlova v Praze