Kvalita a bezpečnost potravin by měla být prioritou ****************************************************************************************** * ****************************************************************************************** V jihočeské metropoli se uskutečnilo diskuzní setkání odborníků s veřejností pořádané v rá Univerzity Karlovy „Česko! A jak dál?“ V budějovickém Grandhotelu Zvon 11. dubna debatoval kvalitě potravin zástupci Univerzity Karlovy, Jihočeské univerzity, Ministerstva zemědělst parlamentu, Potravinářské komory ČR, Agrární komory, občanských i neziskových sdružení, ze a veřejnost. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima připomněl, že problematika zemědělství má celou řadu to otázka krajinotvorby, ale zejména zabezpečení dostatku kvalitních potravin pro každého Poukázal, jak v Čechách na krásné půdě vyrůstají betonová skladovací monstra, která si v ř zemí nikdo nedovolí postavit: „A u nás krásnou půdu necháme zalít betonem a postavit na ní centra,“ hořce konstatoval. Problematika potravin se podle něj týká jejich kvality jak z hlediska výroby, tak zdraví. mohu říct, že strava a její vyvážené složení mají nesporný význam nejen pro zdraví člověka vznik či předcházení nemocí. Řada výrobců ze zahraničí dováží na náš trh potraviny druhé k zákazník v honbě za nejlepší slevou nehledí na to, že rozdíl třeba koruny je z hlediska dl něj neprospěšný. Chceme, aby kvalita a bezpečí potravin byly naší prioritou,“ apeluje Tomá rovněž, jak např. v řadě zemí jsou lidé hrdí, že jedí sýr vyrobený v jejich oblasti, jsou ovocnářskou produkci. „My Češi jsme hrdí jen na jednu komoditu – pivo, ale u ostatních pot na štíru. Myslím, že je cílem univerzit vychovávat společnost s tím, aby si českých potravin a jejic a prioritně je vyhledávala. S tím může souviset určitá ochrana trhu, propagace a ochrana č a to od výroby přes zpracovatele po konzumenty,“ uvedl Tomáš Zima. Pavel Kozák, děkan Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, předestřel, že byť je ryba kvalitní potravinou, v Česku jí sníme jen pět kilo na osobu za sladkovodních jen 1,5 kilo. Jak to zvrátit? „Naše fakulta se velmi snaží změnit tuto situa o čemž svědčí námi vyvinutý omega3kapr, což je ryba se zvýšeným množstvím mastných kyselin produktů, které se snažíme nabízet spotřebitelům, přičemž začínáme od nejmenších ve školká se, že s jejich konzumací nemají děti problém. Musíme si ale uvědomit, že kapra, pstruha a produkované v téměř přírodních podmínkách může poničit nevhodná úprava, například smažení, Kozák. Europoslankyni Olgu Sehnalovou trápí dvojí kvalita potravin dovážených obchodními řetězci Prvním předpokladem pro konec dvojí kvality je jasná a nezpochybnitelná právní úprava na s předpis, který bez různých právních kliček a možností odlišných výkladů stanoví, co je a n kvalita. Který také udává, že prodávat na vnitřním trhu výrobky, jež spotřebitel může snad identické, se záměrně jiným složením je klamání spotřebitele. A zároveň musí být pro dozor jasným vodítkem, aby mohly dvojí kvalitu posoudit a postihnout. V rámci revize spotřebitel proto navrhla rozšíření přílohy směrnice o nekalých praktikách. Do přílohy, jež vyjmenováv jsou za každých okolností zakázané, požadovala přidat zákaz prodávat pod stejným označením se kvalitativně liší. Podařilo se jí získat většinu europoslanců, proti se postavili minis zástupci Evropské komise. SOUČASNÁ SITUACE Minulé úterý na posledním jednání pléna EU se hlasovalo i o balíku šesti směrnic na ochran Pokud by je europoslanci nepřijali, vrátily by se k projednání a byla by znovu šance dvojí Což se nestalo. ČESKO! A JAK DÁL? Jedná se o diskusní platformu Univerzity Karlovy, mající za cíl definovat zásadní celospol celospoČR. celospoproblémy ČR. Do debaty chce univerzita zapojit své špičkové vědce a odborníky, osobnosti z řad odborné regionech veřejně diskutovat na konkrétní téma. Cílem je formulovat a iniciovat možná řeše jednotlivých problémech postupovat dál.