Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Červenec 2018
Dětský uzel aktuálního dokumentu Vzácné listiny z roku 1347

Nález tisíciletí. Tak označuje Univerzita Karlova objevení listiny z roku 1347. Papež v ní souhlasí se vznikem Vysokého učení v Praze. Unikátní dokument spolu s notářským opisem univerzita koupila ze soukromé sbírky. Přes prostředníka za několik milionů korun. Poslední majitel zůstává v anonymitě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sorbonna se sbližuje s Karlovkou

Je to jedno z nejslavnějších univerzitních jmen na světě. Aby také ne: Collége de Sorbonne vznikla již v roce 1257 jako jedna z kolejí Pařížské univerzity, ale na rozdíl od své pražské mladší sestřenice, Univerzity Karlovy vzniklé roku 1348, nefunguje dodnes bez přerušení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští vědci pomohli s objasněním přechodu života z vody na souš

Vědci z Přírodovědecké fakulty (PřF) Univerzity Karlovy v Praze významně pomohli s přečtením genomu složité vodní řasy, která je pokládaná za sestru suchozemských rostlin. Mezinárodní tým se řasou zabýval proto, aby odhalil, jak se zhruba před 500 miliony let odehrál přechod organismů z vody na souš.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na VŠ pokračují i o prázdninách přijímací zkoušky na řadu oborů

Vysoké školy i o prázdninách přijímají uchazeče na některé své obory, které se zatím zcela nenaplnily. Uchazečům o vysokoškolské vzdělání se tak nabízí řada technických oborů, ale také některých oborů filozofických, teologických či přírodovědných. Nejvíce lidí se dosud přihlásilo na lékařské, ekonomické a pedagogické fakulty, kde letošní přijímání nových studentů již převážně skončilo. Zájem o studium je většinou srovnatelný s loňskem, zjistila ČTK v anketě mezi vysokými školami.




         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze