Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Lékařská fakulta v Plzni má velkou posluchárnu, část nové školy


Novou posluchárnu pro 200 studentů i pro pořádání kongresů otevřela dnes Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni. Modrá posluchárna, která stála 54 milionů korun, je součástí plánovaného Univerzitního medicínského centra, kampusu UniMeC, do nějž by se měla přestěhovat celá fakulta a který má stát včetně vybavení 1,5 miliardy korun. Do léta bude jasné, zda dostane peníze z EU. Fakulta je dnes roztroušená převážně v historických budovách v různých částech Plzně, kde byla také dosud největší posluchárna se 150 židlemi. ČTK to řekli děkan Boris Kreuzberg a rektor UK Tomáš Zima.


Špičkově vybavená přednášková aula, které požehnal plzeňský biskup Tomáš Holub, navazuje na budovu pěti teoretických ústavů Biomedicínského centra, které fakulta otevřela za půl miliardy korun v říjnu 2014. Posluchárna s novou jídelnou je vybavená moderní audiovizuální a multimediální technikou; téměř 52 milionů korun dal stát. "Velkou výhodou celého kampusu je bezprostřední sousedství s fakultní nemocnicí, kde probíhá velká část výuky vyšších ročníků," řekl děkan.


V další části kampusu UniMeC budou koncentrovány zbylé teoretické ústavy, posluchárny, děkanát, menza a sportovní hala. Pro tuto dostavbu je zpracovaná dokumentace pro stavební povolení, podána žádost o něj a žádost do operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Z něj chce fakulta dostat 1,2 miliardy korun. Kompletní dostavba a vybavení celého kampusu by měla přijít na 1,5 miliardy korun.


"Projekt je nyní hodnocený. Výsledky výzvy investic pro vysoké školy, kde je alokováno deset miliard korun, budou na konci března; je tam asi 30procentní převis, takže šance jsou tam slušné," řekl náměstek ministryně školství Václav Velčovský. Část peněz chce fakulta získat z výzvy na excelentní výzkum, kde má být asi osm miliard Kč a převis je osminásobný. Její výsledky budou do konce září. "Dáme na hodnocení mezinárodních hodnotitelů, kteří budou posuzovat relevanci projektu, konkurenci s ostatními a prvek excelence," řekl Velčovský.


V nové posluchárně se budou vyučovat budoucí lékaři, kterých studuje v Plzni přes 2000, čtvrtina z nich je zahraničních. "Jsem rád, že je tu také námi oblíbená tabule. Občas je dobré vzít křídu do ruky, aby studenti viděli, že umíme psát i kreslit," řekl Zima.


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

2.02 2017 10:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze