Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Listopad 2016
Dětský uzel aktuálního dokumentu Albertov v režii studentů. Bez Zemana

Přesně v 0.00.00 dorazilo 17. května na pražský magistrát oznámení od Univerzity Karlovy, že chce letošního 17. listopadu na Albertově uspořádat shromáždění. Právě o Albertov, tradiční místo oslav výročí sametové revoluce, se letos strhl boj.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Plzeňské biomedicínské centrum už si na sebe z poloviny vydělává

Biomedicínské centrum Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, které vzniklo předloni za půl miliardy korun, už získává polovinu rozpočtu z grantů a smluvního výzkumu. Druhou hradí od loňského druhého pololetí pětiletý Národní program udržitelnosti. Za čtyři roky se musí centrum financovat samo. Je na tom ekonomicky velmi dobře, fakultu stojí velmi málo, řekl ČTK manažer centra Jaroslav Hrabák.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejtěžší studium je na medicíně

Průměrnému vysokoškolákovi zabere studium 33 hodin týdně. Vyplývá to z výsledků studie Eurostudent VI, jejíž autoři oslovili 22 207 studentů. Nejpilnější jsou v souladu s očekáváním budoucí lékaři. Studiem a samostudiem tráví studenti zdravotnických, lékařských a farmaceutických oborů v průměru 40,7 hodiny týdně. V posluchárnách, v nemocnici nebo na pitevně mají být 25,4 hodiny, doma nad skripty a učebnicemi údajně odsedí 15,3 hodiny. Časově nejméně náročné je, aspoň podle výše citovaného šetření, studium ekonomie. Budoucí inženýři tohoto odvětví stráví týdně učením skoro o šestnáct hodin méně než medici – 15,2 hodiny prosedí ve školních aulách a 9,6 doma nad skripty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti Univerzity Karlovy budou moci více pracovat v diplomacii

Studenti Univerzity Karlovy budou mít větší možnosti stáží na ministerstvu zahraničí i na některém ze 117 zastupitelských úřadů České republiky v cizině. Cení se hlavně znalost mimoevropských jazyků, ale uplatnění najdou studenti různých oborů. Řekl to státní tajemník ministerstva zahraničí Petr Gajdušek, který dnes s rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou podepsal memorandum o spolupráci. Bude se týkat také odborné činnosti univerzity pro ministerstvo nebo spolupráce na vzdělávacích akcích.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Naděje nejen pro diabetiky

Nehojící se rány jsou noční můrou lékařů Fakultní nemocnice v Plzni. S takzvanou diabetickou nohou nebo s bércovými vředy pacienti přicházejí opakovaně. Někdy případy končí i smrtí. To když se do mokvající rány dostane infekce. Pomoci by mohl výzkumný projekt Biomedicínského centra Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, kde vědci vyvíjejí imitaci kůže, která bude sloužit ke zkoumání mechanismů, proč se rány nehojí a k testování různých látek urychlujících hojení.




         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze