Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektor Zima vyzval k příspěvku na varhany pro chrám sv. Víta


Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima dopisem vyzval členy akademické obce, aby přispěli na varhany pro katedrálu svatého Víta. Peníze, které se od studentů a akademických pracovníků vyberou, budou přidány k národní sbírce. ČTK dnes dopis poskytl mluvčí nejstarší české univerzity Václav Hájek. Na účtu Nadačního fondu Svatovítské varhany je téměř 14,5 milionu korun, takže se v létě začal vybírat dodavatel varhan pro tento chrám na Pražském hradě.


Ze sbírky na Univerzitě Karlově bude uhrazena jedna z větších varhanních píšťal, uvedl Zima. Příspěvky se budou shromažďovat na zvláštním univerzitním bankovním účtu 909 999 389/0800. Nové varhany by měly být ve svatovítské katedrále instalovány do 28. září 2019. Bude tím ukončena dostavba katedrály, která v současnosti patří církvi i státu zároveň.


Už existuje definitivní požadovaná podoba nástroje, uvedl Zima. "Odborná komise vybrala užší skupinu varhanářských firem, které budou osloveny, aby připravily konkrétní návrhy. Komise bude posuzovat uměleckou, technickou, ale i ekonomickou stránku nabídek," napsal rektor.


Dosavadní Mölzerovy romantické varhany na Wohlmutově kruchtě nad chórovou kaplí jsou zvukově dostačující pouze pro starou část. Od dostavby katedrály byly proto učiněny již tři pokusy postavit nový nástroj, který by zvukově zaplnil celý prostor. Pro tyto účely byl vystavěn velký novogotický kůr nad hlavním vchodem s rozetou.


Nadační fond Svatovítské varhany byl založen z iniciativy pražského arcibiskupa Dominika Duky. Převážnou část financování nového nástroje ponese církev a velké firmy, protože jsou potřeba řádově desítky milionů korun.


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

4.11 2016 11:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze