Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Říjen 2016
Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejmilovanější značky Česka

Absolutní značkou roku je podle mladých Čechů Mattoni. Milují ji a spontánně si ji vybaví, jakmile přijde řeč na minerálky. V první desítce nejoblíbenějších značek se umístily také automobily Škoda, rozhlasová stanice Evropa 2, televize Nova, čokolády Milka, Plzeňský Prazdroj, Kofola, kosmetika Nivea, technologie Samsung a diskontní řetězec Lidl. Univerzita Karlova se umístila na celkovém 15. místě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor Zima vyzval k příspěvku na varhany pro chrám sv. Víta

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima dopisem vyzval členy akademické obce, aby přispěli na varhany pro katedrálu svatého Víta. Peníze, které se od studentů a akademických pracovníků vyberou, budou přidány k národní sbírce. ČTK dnes dopis poskytl mluvčí nejstarší české univerzity Václav Hájek. Na účtu Nadačního fondu Svatovítské varhany je téměř 14,5 milionu korun, takže se v létě začal vybírat dodavatel varhan pro tento chrám na Pražském hradě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor UK zasadil na Albertově vinnou révu a speciální růži

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima zasadil na albertovské stráně vinnou révu Pinot Noir 777, která je známá také jako Rulandské modré, a speciálně vyšlechtěnou růži Císař Karel IV. Společně s ním sázela mimo jiné i lucemburská velvyslankyně v Česku Michele Pranchereová-Tomassiniová. Dnešní akce u schodů, které spojují jednotlivé budovy Přírodovědecké fakulty UK, byla součástí letošních oslav 700. výročí narození Karla IV., který Univerzitu Karlovu založil.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česká egyptologie má světové renomé, v ČR trpí nedostatkem peněz

Česká egyptologie se na světové špičce drží více než 35 let, přesto má neustálé problémy s financováním. Nejdéle trvající a největší česká vědecká expedice v zahraničí nezapadá do žádných státních grantových výzev, peníze dostává zejména od ministerstva školství. Letos vedení Českého egyptologického ústavu při Univerzitě Karlově až do května nevědělo, jaký bude jeho letošní rozpočet.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lidé uvidí ztracenou rotundu

Jen vzácně budou veřejnosti přístupné základy rotundy sv. Václava na pražské Malé Straně. Románskou památku z 11. století se podařilo zachránit po objevení v roce 2004 díky podpoře stovek dárců z České republiky a financování z evropských zdrojů.




         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze