Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Přednáška dr. Leny Aravy-Novotné na České křesťanské akademii

Česká křesťanská akademie srdečně zve na přednášku „Význam španělských a portugalských křesťanů židovského původu při založení Tovaryšstva Ježíšova Ignácem z Loyoly,“ kterou prosloví PhDr. Lena Arava-Novotná, Th.D. z katedry biblistiky a judaistiky Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy.

Přednáška se bude konat v Pastoračním středisku Arcibiskupství pražského v ulici Kolejní 4 na Praze 6 v pondělí 31. října 2016 v 19:00.


Anotace:

V loňském roce (28. října) uplynulo 50 let od vydání koncilní deklarace Nostra Aetate, jež přinesla výraznou změnu postoje katolické církve k Židům a judaismu. V neposlední řadě tento dokument přispěl k otevření některých témat, která v církevních kruzích zůstávala „tabu“ po celá staletí. Mezi ně patří klíčový význam španělských a portugalských křesťanů židovského původu při založení Tovaryšstva Ježíšova Ignácem z Loyoly v roce 1540, i jejich vyloučení v roce 1593 spojené s vydáním dekretu zakazujícím přijímat do jezuitského řádu konvertity či jejich potomky. Přednáška seznámí nejen s fakty a souvislostmi doprovázejícími tyto události, ale představí i některé práce současných historiků, kteří se je pokoušejí kriticky interpretovat a přispět tak k dalšímu posunu v křesťansko-židovských vztazích.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

21.10 2016 14:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 2.05 2024 14:46 , © Univerzita Karlova v Praze