Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Městečko studentů konečně hotové


Není v Česku mnoho míst, která by se významně zapsala do moderních dějin tohoto národa a zároveň byla tak úzce spojena s akademickou půdou a vysokoškolským vzděláním vůbec. Pražský Albertov takovým místem je.

Nyní, po několika dekádách, se dočká radikální proměny. Akademické městečko, jímž během stoleté existence prošlo statisíce studentů, bude konečně dostavěno. Přibudou dvě monumentální vědecká centra – Biocentrum a Globcentrum. Po mnoha letech příslibů si Univerzita Karlova v architektonické soutěži vybrala z třiatřiceti návrhů včetně několika zahraničních. Zná tak podobu Albertova blízké budoucnosti. Stavba vyjde na zhruba 2,5 miliardy korun a dokončena by měla být do pěti let.

Nové moderní budovy budou sloužit biologům, chemikům, geologům, botanikům, fyzikům či lékařům. Jejich vzhled částečně vychází z historických budov v okolí. „Odrážejí principy okolních ústavů převedené do minimalistické estetiky. Ušlechtilými proporcemi a řádem jsme chtěli symbolizovat váženost a prestiž univerzity,“ popisuje architekt Martin Tycar z vítězného ateliéru Znamení čtyř.


Výjimečný areál „z Ameriky“


Stavba univerzitní čtvrti odstartovala zhruba před sto lety dle vzoru uzavřených školských a výzkumných areálů některých západoevropských univerzit nebo amerických kampusů.

V rámci českých zemí je to výjimečný koncept.

Tato čtvrť se stala jedním z nejdůležitějších zásahů do novodobé podoby Nového Města pražského založeného již Karlem IV., jenž tehdy světu představil zcela nový urbanistický fenomén vymykající se obvyklému středověkému vývoji měst.

„Jednotný historizující sloh všech budov vysokoškolského areálu tvoří dokonalou, téměř divadelní kulisu obklopenou zelenými svahy uzavřeného údolí. Je to opravdu malebné místo. Po jednom století tedy Univerzita Karlova doplní poslední dvě prázdná místa a kampus bude hotov,“ doplňuje Tycar.

Obě budovy výzkumných center budou kromě přednáškových sálů a knihoven vybaveny i velkým vnitřním atriem a venkovním loubím s kavárnami a studovnami. Na plochých střechách vznikne zahrada. Přilehlý nový park pak bude mít podobu kopců s umělým potokem.


Symbol odporu studentů


Albertov je symbolickým místem českých studentů. Zde byl v listopadu 1939 zahájen pohřeb Jana Opletala, jenž vyústil v bouřlivou demonstraci proti německým okupantům. Padesát let nato se právě na Albertově sešlo na pětadvacet tisíc studentů, aby otevřenou protirežimní demonstrací de facto ukončili vládu komunistů.

Vzpomínkou na zlomové chvíle minulého století je studentská výzva: Kdo, když ne my, kdy, když ne teď! vepsaná na pamětní desce na albertovském děkanátě Přírodovědecké fakulty UK.


O autorovi| Pavel Švec reportér MF DNES




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

6.09 2016 13:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze