Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Tým vědkyně Sykové porušil etiku, uvedla komise Univerzity Karlovy


Vědecký a lékařský tým Evy Sykové, jenž si od pacientů s amyotrofickou laterální sklerózou nechal nezákonně platit experimentální léčbu kmenovými buňkami pacientům, porušil etiku. Takové je stanovisko etické komise Univerzity Karlovy. Uvedly to páteční Lidové noviny, které mají její závěr k dispozici.


Podle komise byly informace o významu a účinnosti aplikace kmenových buněk ze strany členů týmu, podílejících se na léčbě, podávány ne vždy přiměřeným způsobem, reflektujícím současnou úroveň poznání v této oblasti. „Mohly být pro některé pacienty zavádějící a vyvolávající nepřiměřená očekávání,“ píše se v závěrečném posudku Univerzity Karlovy.


Stanovisko dále podle Lidových novin uvádí, že přijímání finančních částek od pacientů v souvislosti s léčbou, jejíž účinnost nebyla zatím z vědeckého hlediska dostatečně ověřena, je „eticky nepřijatelné“. Komise tak došla k závěru, že se užívalo postupů, jež jsou v rozporu s etickým kodexem školy.


K případu se už dříve kriticky vyjádřila i etická komise Akademie věd či kolegium děkana 2. lékařské fakulty UK. Postupem lékařů se zabývá i etická komise ministerstva zdravotnictví.


Senátorka, profesorka UK a donedávna první i místopředsedkyně vládní vědecké rady a ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd Syková ale stále trvá na tom, že nic nezákonného ani neetického neudělala, hlavní snahou prý bylo pomoci pacientům ALS.


O kauze informovaly na konci května týdeník Respekt a Česká televize, podle kterých spolupracovníci Sykové brali od některých pacientů se smrtelnou amyotrofickou laterální sklerózou (ALS) 150 000 korun za experimentální léčbu kmenovými buňkami. Účast v klinické studii přitom má být ze zákona bezplatná



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

7.07 2016 15:05

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze