Testovací web


  Rychlé vyhledávání


        Biocev: vědecké centrum za dvě miliardy



Ve Vestci u Prahy otevřeli biotechnologické a biomedicínské centrum Biocev. Stavba skončila loni v prosinci, od ledna je centrum v provozu. Projekt vznikl s celkovým rozpočtem 2,3 miliardy korun a byl financován převážně z peněz Evropské unie.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) při otevření centra řekl, že jde o velmi důležitou a unikátní infrastrukturu, která je vlajkovou lodí. „Bylo do ní investováno mnoho peněz, a proto také naše očekávání jsou velmi velká,“ uvedl Bělobrádek. Podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) Biocev představuje důstojné podmínky pro vědu a vědce do budoucna. V centru funguje pět vědeckých programů. „Přidaná hodnota Biocevu je v tom, že ty programy spolu nesmírně úzce kooperují, jsou provázané,“ řekl ředitel centra Pavel Martásek. Vědci se zabývají vývojem nových léčiv, zlepšením diagnostiky chorob, programy se zaměřují i na strukturální biologii, biochemii parazitů, virologii a podobně. Práce na programech mohly díky povolení od EU začít ještě před nastěhováním do vesteckého areálu.

„Už máme přes 320 publikací, které jsou dedikovány Biocevu,“ uvedl Martásek. Vědci přinesli například nové poznatky týkající se vakcín, vývoje zubu nebo rakoviny. Martásek ocenil, že výzkumníci jsou ve Vestci pod jednou střechou a ve stálém kontaktu. Jde o jakési „fórum vědy“, o problémech se diskutuje třeba i v kantýně.

Biocev zaměstnává 397 pracovníků, z toho dvě třetiny tvoří vědci, a to nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima věří, že zahraniční výzkumníci budou obohacovat nejen Biocev, ale i další pracoviště Akademie věd a vysokých škol. „V roce 2020 bychom zde měli mít 400 vědeckých pracovníků a 200 studentů a technického personálu,“ uvedl Martásek.

Biocev je jedním z velkých vědeckých projektů, takzvaných center excelence. Patří mezi ně například i nedaleký superlaser ELI v Dolních Břežanech u Prahy.

Původně se v případě Biocevu počítalo s rozpočtem zhruba o miliardu vyšším, ale musel být zredukován. Nepostavilo se proto jedno křídlo budovy.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

7.07 2016 15:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze