Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zástupci školství chtějí jednat o rozpočtu s koaličními předsedy


Představitelé školství a odborů chtějí jednat s předsedy koaličních stran o navýšení výdajů na školství na příští rok a následující léta. Pokud neuspějí, jsou odhodláni přikročit k projevům "veřejného nesouhlasu". Po dnešní schůzce v Karolinu to za účastníky jednání uvedl rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima.


Vedle něj se v historických prostorách Univerzity Karlovy sešli mimo jiné předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, šéf školských odborů František Dobšík nebo zástupci gymnázií i základních škol.


Všichni kritizovali návrh státního rozpočtu pro oblast školství, protože ministerstvo financí zatím nepřidalo na vzdělávání prakticky žádné peníze. Poukázali na to, že současná vláda stejně jako ty předchozí označuje školství jako jednu z priorit, ale nechová se podle toho. "Skutečnost se od těchto proklamací výrazně liší a návrh rozpočtu na rok 2017 a na další léta je toho jasným dokladem," uvedli.


Školství je ucelený systém, který musí fungovat od základních škol po vysoké jako jeden celek, uvedli. Regionálnímu školství v návrhu rozpočtu chybějí peníze na vyšší počet dětí ve školách i na podporu společného vzdělávání. Nejsou v něm zahrnuty zatím ani prostředky na slibovaný růst učitelských platů. Další minimálně miliarda korun chybí vysokým školám.


Vláda by měla o rozpočtu znovu jednat 15. června. Ještě před tím školské odbory spustí akci Komenius, která bude součástí kampaně Konec Levných Učitelů. Detaily zveřejní na pondělní tiskové konferenci.



Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

7.07 2016 14:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze