Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Lucemburský velkovévoda Jindřich převzal Cenu Karla IV.


Lucemburský velkovévoda Jindřich dnes převzal mezinárodní Cenu Karla IV., která byla obnovena po 14 letech. Stal se šestým laureátem ocenění určeného osobnostem, které svým kulturním, vědeckým nebo politickým dílem dosáhly evropského či univerzálního významu a přispěly jím k pozitivnímu směřování současné civilizace. Udělují ho společně Univerzita Karlova a hlavní město Praha.


Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při svém proslovu uvedl, že velkovévoda bezpochyby naplňuje charakteristiku vyžadovanou od laureátů této ceny. Oslavy 700. výročí narození Karla IV. díky tomu překročí hranice České republiky, doplnil předseda vlády.


Cenu Karla IV. od roku 1993 převzalo pět lidí. Nositeli této ceny se staly osobnosti z oblasti filozofie, hudby či medicíny. Tím do dneška posledním byl v roce 2002 australský lékař a vědec John Foxton Ross Kerr. Byla obnovena kvůli karlovskému výročí, uvedl Zima.


Výběr laureáta měl symbolickou hodnotu v připomenutí historických vazeb mezi Českou republikou a Lucemburskem, které sahají až k otci Karla IV. Janu Lucemburskému. Velkovévoda Jindřich cenu získal také za aktivity v oblasti politiky, ekologie, sociálních věcí, kultury a sportu.


Vedle Zimy Cenu Karla IV. lucemburskému velkovévodovi předávala také pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Praha tím vyjádřila vděk lucemburskému rodu za roli, kterou při jejím budování sehrál. "Právě on dal Praze základ, na němž mohl vyrůst jedinečný celek, který dnes obdivuje celý svět. Symbolicky tak obnovujeme spojení Prahy s Lucemburky a dáváme nový základ budoucím blízkým vztahům," uvedla.


Součástí ocenění je také finanční odměna 10.000 eur, kterou velkovévoda věnuje na sociální a humanitární projekty.


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

27.05 2016 11:15

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze