Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Byla představena poštovní známka připomínající Karla IV.


Ve Vlasteneckém sále pražského Karolina dnes byla slavnostně představena poštovní známka připomínající 700. výročí narození římského císaře a českého krále Karla IV. Autor výtvarného návrhu příležitostného poštovního aršíku Jan Kavan se inspiroval založením Univerzity Karlovy v Praze, katedrálou svatého Víta a jinými památkami i zájmem tohoto panovníka o hospodářství.


Vlastní známku v hodnotě 54 korun zdobí portrét Karla IV. a stylizace iniciály jeho jména ze zakládací listiny pražské univerzity. Na hlavním kupónu ve spodní části aršíku je vyobrazen klečící Karel IV., jak symbolicky předává tuto listinu patronovi české země svatému Václavu. V pozadí je umístěn půdorys svatovítské katedrály.


Prostřední část s rybou a vinnou révou odkazuje na kladný vztah Karla IV. k hospodářství. Parma, která je zde vyobrazena, byla právě v jeho době přivezena do českých zemí a začala se chovat ve zdejších rybnících, uvedl autor. V pozadí celého aršíku je gotický lomený oblouk nebo motivy staveb z okolí Karlova mostu.


Bylo vytištěno 54.500 kusů tohoto aršíku. Jeho slavnostního představení se zúčastnil také rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. "Věřím, že známka bude ceněna a oblíbená jak mezi sběrateli, tak i širokou veřejností. Otec vlasti si to zaslouží," poznamenal.


Česká pošta v minulosti vydala již čtyři známky s portrétem Karla IV., v letech 1948, 1978, 1996 a 1998. Současný aršík vznikl takzvanou kombinovanou technikou. Pozadí je tištěno ofsetem a vybrané kontury, zejména obličeje, rukou a královské koruny, jsou zhotoveny ocelotiskem z plochy. Rytinu provedl Miloš Ondráček.


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

27.05 2016 11:04

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze