Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kraj láká lékaře díky soutěži


Po loňské účasti v soutěži Medik roku nastoupili do jihočeských nemocnic čtyři z osmnácti studentů posledního ročníku medicíny. Ze 70 studentů čtvrtých a pátých ročníků, kteří byli po soutěži na stáži v jihočeských nemocnicích, jich zhruba 30 uvažuje, že po studiu nastoupí do nemocnic na jihu Čech.

ČTK to řekl člen představenstva Jihočeských nemocnic, a.s. Michal Čarvaš. Soutěž loni vznikla v Prachaticích. Letos se přesunula do Strakonic. „Chceme touto i dalšími podobnými akcemi budoucím lékařům vzkázat, že o ně jako o zaměstnance v našich nemocnicích máme zájem, chceme jim pomoci v profesním rozvoji a nabídnout jim zajímavou práci v příjemném kolektivu moderní nemocnice,“ uvedl Čarvaš.

Ve druhém ročníku soutěže Medik roku si 75 studentů českých lékařských fakult ověřilo v 11 disciplínách odborné vědomosti, pohotovost i zručnost v práci s přístroji. Šlo například o práci s laparoskopickým či endoskopickým trenažérem, testování znalostí z řady medicínských oborů, ale také o orientaci v medicínsko-právním prostředí.


Absolventi jdou do Německa


Diplomy vítěznému týmu z 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy předal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Uvítal, že medici si už při studiu mohou vyzkoušet práci ve špičkové regionální nemocnici. Vzdělávání je soustředěno do fakultních nemocnic, budoucí lékaři tak většinou neznají chod menších nemocnic. Němeček to chce změnit, počítá s větším zapojením regionálních nemocnic do specializačního vzdělávání.

„Pokud budou studenti odcházet do nemocnic na jihu Čech místo do Německa, budu rád,“ poznamenal děkan 2. lékařské fakulty UK Vladimír Komárek a Čarvaš dodal, že soutěž si klade za cíl zastavit studenty na útěku za hranice. Podle České lékařské komory totiž odchází do ciziny po absolutoriu pětina ročníku, z tisícovky zhruba 200 absolventů ročně tak do českého zdravotnictví vůbec nenastoupí. Podle průzkumu HealthCare Institute chce po studiu lékařské fakulty 28 procent mediků pracovat v cizině.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

27.05 2016 11:01

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze