Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Květen 2016
Dětský uzel aktuálního dokumentu Kraj láká lékaře díky soutěži

Po loňské účasti v soutěži Medik roku nastoupili do jihočeských nemocnic čtyři z osmnácti studentů posledního ročníku medicíny. Ze 70 studentů čtvrtých a pátých ročníků, kteří byli po soutěži na stáži v jihočeských nemocnicích, jich zhruba 30 uvažuje, že po studiu nastoupí do nemocnic na jihu Čech.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Byla představena poštovní známka připomínající Karla IV.

Ve Vlasteneckém sále pražského Karolina dnes byla slavnostně představena poštovní známka připomínající 700. výročí narození římského císaře a českého krále Karla IV. Autor výtvarného návrhu příležitostného poštovního aršíku Jan Kavan se inspiroval založením Univerzity Karlovy v Praze, katedrálou svatého Víta a jinými památkami i zájmem tohoto panovníka o hospodářství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Špičkové exponáty přiblíží Karla IV.

Vnašich krajích je zvykem Karla IV. vnímat jako Otce vlasti a všímat si především jeho české stopy ve vědě, umění či stavitelství. Cílem autorů této jubilejní expozice je však představit Karla IV. jako evropského panovníka na pozadí evropských událostí doby jeho panování, jež rozhodně nebyla idylická. Jedna část výstavy se věnuje například pohromám, které v jeho době prošly Evropou, a nebylo jich málo – povodně, ničivé mrazy, mor, pogromy na židy, kalamita kobylek, zemětřesení, hladomor.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Největší zájem je o medicínu

Studium medicíny začíná mít v Čechách stejný punc prestiže jako v západních zemích. Zatímco před deseti lety si české lékařské fakulty vybraly mezi uchazeči zhruba čtvrtinu budoucích studentů, dnes mají zájemci o studium lékařství podstatně nižší šanci. Přihlášek se na lékařských fakultách sešlo letos podobné množství jako loni i přes to, že vzhledem k demografickému vývoji absolvuje střední školy méně studentů. Například na Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci dorazilo 3510 přihlášek. Ke studiu ale bude moci nastoupit zhruba jen pět set nejlepších. Olomoucká medicína se tak stává vůbec nejžádanější fakultou s nejnižší šancí na přijetí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lucemburský velkovévoda Jindřich převzal Cenu Karla IV.

Lucemburský velkovévoda Jindřich dnes převzal mezinárodní Cenu Karla IV., která byla obnovena po 14 letech. Stal se šestým laureátem ocenění určeného osobnostem, které svým kulturním, vědeckým nebo politickým dílem dosáhly evropského či univerzálního významu a přispěly jím k pozitivnímu směřování současné civilizace. Udělují ho společně Univerzita Karlova a hlavní město Praha.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zkoumá racionální nepozornost lidí. Za své objevy dostane český ekonom cenu

Vystudoval prestižní Princetonskou univerzitu ve Spojených státech a jako první český ekonom získal grant od Evropské rady pro výzkum - ekonom Filip Matějka se jako jeden z mála věnuje teorii racionální nepozornosti. V ní zkoumá nepozornost firem a spotřebitelů, ale i voličů, a snadné zneužívání politiky k populismu. Spolu s dalšími pěti mladými vědci dostal cenu od Nadačního fondu Neuron a čtvrtmilionovou prémii.




         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze