Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Uděleny ceny Univerzity Karlovy


PRAHA Za významný tvůrčí počin uděluje Univerzita Karlova v Praze Ceny Bedřicha Hrozného. Rektor univerzity Tomáš Zima je letos předal třem badatelským týmům. Za unikátní publikaci Barokní architektura v Čechách ji získali Petr Macek, Richard Biegel a Jakub Bachtík z filozofické fakulty. Tým přírodovědecké fakulty, v němž pracovali Petr Nachtigall, Pavla Eliášová a Jiří Čejka, obdržel toto ocenění za objev nové metody syntézy zeolitů – významných minerálů, které se široce uplatňují zejména v chemickém průmyslu, kde se využívají jako katalyzátory, pohlcovače nebezpečných plynů nebo také jako náhrada neekologických fosfátů v pracích prášcích.


Tým z 1. a 3. lékařské fakulty pak získal stejnou cenu za porovnání různých postupů při léčení vysokého krevního tlaku. Působili v něm Jiří Widimský, Jano Rosa, Ondřej Petrák, Branislav Štrauch, Tomáš Zelinka, Robert Holaj, Petr Widimský, Petr Toušek a Karol Čurila.

Současně byla udělena Cena Miloslava Petruska za šíření dobrého jména univerzity. Obdrželo ji sdružení studentů i spolků Univerzity Karlovy za vzdělávání veřejnosti v aktuální otázce uprchlictví a migrace prostřednictvím přednášek, besed a různých vzdělávacích akcí v rámci Studentského hnutí za solidaritu.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

6.05 2016 11:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze