Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita Karlova byla nejlepší z českých VŠ v oborovém žebříčku


Univerzita Karlova v Praze (UK) stejně jako loni nejvíce z českých vysokých škol bodovala v mezinárodním žebříčku vysokých škol podle 42 oborů, který zveřejnila britská společnost Quacquarelli Symonds (QS). V konkurenci asi 2700 univerzit z celého světa se v první dvoustovce umístilo devět jejích oborů, sdělil ČTK tiskový mluvčí univerzity Václav Hájek. V popředí žebříčku skončily ještě některé obory z Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), Vysokého učení technického v Brně (VUT) a Akademie múzických umění v Praze (AMU).


Britský žebříček, který byl sestaven pošesté, letos hodnotil světové univerzity ve 42 vědních oborech. Posuzoval jejich reputaci na dané vysoké škole mezi akademickými pracovníky i zaměstnavateli a kvalitu výsledků vědecké a tvůrčí práce. Složení kritérií a jejich významu se u jednotlivých oborů liší, čímž jsou zohledněna jejich specifika.


Univerzita Karlova obdobně jako před rokem nejvíce zabodovala s oborem geografie, v němž patří mezi sto nejlepších institucí na světě. Stejného úspěchu, tedy umístění na 51. až 100. místě, dosáhlo ve stavebním inženýrství ČVUT a v uměleckých oborech AMU.


Do 150. místa skončily moderní jazyky a filozofie vyučované na Univerzitě Karlově. V první dvoustovce se UK umístila díky anglickému jazyku a literatuře, historii, lingvistice, farmacii a farmakologii, matematice a lékařství. ČVUT téhož úspěchu dosáhlo s obory zaměřenými na informační systémy, elektrotechniku, mechanické a letecké inženýrství a fyziku a astronomii. Brněnskému VUT se totéž povedlo ve stavebním inženýrství.



Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

30.03 2016 15:44

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze