Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Hradecký biofyzik získal prestižní ocenění


Lékařská fakulta v Hradci může slavit. Jeden z jejich studentů se totiž pyšní prestižní Cenou Wernera von Siemense. V kategorii Ocenění za překonání překážek ji získal mladý doktorand lékařské biofyziky Martin Kopeček. „Toto ocenění je letos udělováno poprvé a je určeno studentovi, který navzdory zdravotnímu postižení či znevýhodnění překoná řadu překážek a dosáhne mimořádných studijních nebo výzkumných výsledků,“ vysvětlila Iveta Juranová z fakulty.

Oceněný student 3. ročníku doktorského studijního programu Lékařská biofyzika se zaměřuje na projekty v oblasti bezkontaktních technologií pro protetiku a robotiku. „Od návrhu kapacitních senzorů jsem se posunul k senzorům, které sledují pohyb očních zornic na displeji. To je užitečné k ovládání nejrůznějších zařízení zejména pro pacienty s vysokou míšní lézí jako pentaplegie, kvadruplegie a pro pacienty s myopatií. Momentálně pracuji na ovládání polohovacího lůžka pomocí očních pohybů,“ vysvětluje Martin Kopeček.

V roce 2008 utrpěl laureát vážný úraz a poškodil si míchu. Přes špatnou počáteční prognózu dokázal vlastní vůlí a tréninkem svůj zdravotní stav zlepšit natolik, že není trvale odkázán jen na invalidní vozík a částečně se může pohybovat také s pomocí francouzských holí. Neopustil ani svoje sportovní zájmy a záliby, jezdí na lehokole, učí jako instruktor další vozíčkáře jezdit na monoski. Je také vášnivý rybář: „Jezdím na rybolov do Baltu na moře, kde si připadám jako ostřílený mořský vlk. Tam mě mé nohy nelimitují, v lodi mohou sedět všichni,“ říká.


Zdroj: Hradecký Deník





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

1.03 2016 15:33

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze