Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Bolzanovu cenu udělila Univerzita Karlova za tři doktorské práce


Bolzanovu cenu udělila Univerzita Karlova v Praze za výjimečné doktorské práce absolventům Filozofické, Matematicko-fyzikální a 3. lékařské fakulty. V kategorii společenských věd včetně teologických oborů ji získal Vít Zdrálek, v přírodovědné kategorii Hana Šípová a v lékařské kategorii Kamila Balušíková. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima na dnešním slavnostním ceremoniálu ocenil také studenty za jejich výjimečné počiny nejen na akademické půdě.


Zdrálek ve své disertační práci biograficky i etnograficky studoval příklad jihoafrického hudebníka a jeho vztah ke kulturní a sociální struktuře této země v kontextu apartheidu i doby po jeho pádu.


Na Matematicko-fyzikální fakultě UK vznikla disertační práce Šípové, zaměřená na vývoj biosenzorů s povrchovými plasmony, který zahrnuje aktivity z fyziky, chemie i biologie. Poznatky, které v práci získala, jsou využity k vývoji nových biosenzorů pro rychlou a citlivou detenci nukleových kyselin v lékařské diagnostice. Přímo na oblast medicíny se zaměřila Balušíková, která zkoumala mechanismus transportu železa v savčích buňkách.


Mimořádnou cenu rektora za mimořádné mimostudijní činy získali její kolegové ze 3. lékařské fakulty UK Denisa Dybowiczová a Julius Lukeš, kteří prokázali rozvahu v kritické situaci. Dybowiczová cestovala pendolinem, které se v červenci srazilo s kamionem na přejezdu ve Studénce. Ještě před příjezdem záchranářů poskytla první pomoc zraněným cestujícím. Lukeš zase pomohl na výzvu posádky zachránit cestujícího při své letecké cestě z Kuby.


Za humanitární činnost ve prospěch uprchlíků byla oceněna Monika Horáková z Fakulty humanitních studií UK, která založila a vede skupinu nevládních dobrovolníků. Za příspěvek k rozvoji a propagaci Fakulty sociálních věd UK získali Mimořádnou cenu rektora studenti a studentky sdružení v divadelním spolku Teritoriální tyjátr.


Celkem sedm čerstvých absolventů získalo letos Cenu rektora. Ta je udělována vynikajícím studentům bakalářského nebo magisterského studijního programu za mimořádné výsledky ve vědecké, výzkumné, sportovní nebo kulturní činnosti. Cena rektora se uděluje v pěti kategoriích - lékařských, společenskovědních, přírodovědných a teologických oborech a pro absolventy učitelského studia.


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

1.03 2016 15:20

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze