Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V Karolinu se sešla akademická obec k oslavě 17. listopadu


Ve velké aule pražského Karolina se dnes uskutečnilo setkání akademické obce. Akce byla oslavou Mezinárodního dne studentstva a Dne boje za svobodu a demokracii. Přítomni byli mimo jiné rektor Univerzity Tomáš Zima nebo ministr financí Andrej Babiš. Součástí akce byly rovněž projevy studentů a koncert. Účastníci zahájili setkání minutou ticha za oběti teroristického útoku v Paříži.


Zima ve svém proslovu hovořil o událostech a významu 17. listopadu 1939 i 1989. Minulost je podle jeho slov důležitá pro přítomnost i budoucnost. V projevu rovněž promluvil o nacismu a komunismu, kdy uvedl, že na rozdíl od let 1948 až 1989 nyní žijeme ve svobodné zemi. Zmínil i islámský terorismus a vyzval k obraně demokracie, kdy se nesmí Západ nechat zastrašit. Nenávidí svobodu a ze všeho nejvíc vzdělanost, které jsou pro ně nebezpečné, řekl.


Ve své řeči se zmínil i o dnešní události na Albertově. Policisté tady odmítli vpustit k pamětní desce skupinu studentů průvod, smělo sem pouze pár studentů - na místě se konala akce, které se účastnil prezident Miloš Zeman. "Naplňuje mě to hořkostí. Je to špatně a to, k čemu dnes došlo, se nesmí opakovat," reagoval na dění na Albertově Zima.


Univerzita Karlova dnes v rámci oslav 17. listopadu rovněž zpřístupnila v gotických sklepeních stálou expozici mapující dějiny univerzity.



Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

15.12 2015 11:45

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze