Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Chemik z UK dostal na výzkum evropský grant za 40 milionů Kč


Vědec Michael Bojdys, který pracuje na katedře organické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, získal prestižní evropský pětiletý grant za téměř 1,4 milionu eur (37,9 milionu korun). Udělila ho Evropská výzkumná rada. Podpořit má výzkum funkčních nanomateriálů, které budou moci sloužit jako základ pro elektroniku budoucnosti. ČTK to dnes sdělil Michal Andrle z Univerzity Karlovy. Hlavním úkolem těchto grantů je podpora excelentního výzkumu.


Mladý vědec původem z Polska vede univerzitní tým na katedře teprve druhým rokem. Chce využít zkušenosti organických chemiků s vytvářením vazeb mezi atomy různých prvků, aby konstruovali materiály pro nové tranzistory nebo plynové senzory a další zařízení.


Základ současné elektroniky tvoří tenké vrstvy křemíkových atomů. Tento materiál však naráží na řadu limitů. Materiálem nového věku se má stát list uhlíku o tloušťce jediného atomu - grafen. Jeho problém spočívá podle Bojdyse v tom, že nemůže být přímo užíván jako polovodič. Jeho vlastnosti musí být změněny například tím, že se v něm vytvoří "díry". "Naším cílem je vytvořit materiál, který sdílí morfologii grafenu, je plochý, tedy alespoň přibližně dvourozměrný, tvořený šestiúhelníky a má vhodné elektrické vlastnosti, ale je tvořen zcela jinými atomy," řekl Bojdys.


Cílem takzvaných startovacích grantů (Starting Grants) je umožnit nejvýraznějším vědeckým talentům mladé generace se nejpozději do sedmi let od ukončení doktorátu osamostatnit a vést vlastní výzkum. "Naší strategií je přerušit dlouhou tradici využívání vědců pouze z místních zdrojů a přilákat ty nejschopnější z jiných pracovišť. Vypsali jsme proto mezinárodní výběrové řízení, kam se přihlásila řada kandidátu z Čech i zahraničí," uvedla vedoucí katedry organické chemie Jana Roithová, která sama tento grant obdržela před pěti lety. Jedním ze dvou vybraných je právě Bojdys.


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

15.12 2015 11:20

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze