Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita si plní sen, učí v novém kampusu


Univerzita Karlova otevřela v Hradci Králové první budovu nového kampusu u fakultní nemocnice. Její součástí je interaktivní posluchárna s několika obrazovkami, laboratoře i místa pro relaxaci, kde budou studenti trávit volný čas. Náklady se vyšplhaly na 315 milionů. Celý kampus by měl mít pět budov, pro které akademici už mají vykoupeny pozemky.


HRADEC KRÁLOVÉ Více než roční čekání se vyplatilo, Karlova univerzita včera v Hradci Králové oficiálně otevřela první budovu svého kampusu u fakultní nemocnice. Výzkumné a výukové centrum je v první z pěti budov, do kterých by se měla v nejbližších letech nastěhovat celá lékařská a farmaceutická fakulta. „Je to splněný sen, ale zároveň pouze první krok, musíme napnout všechny síly a pokusit se dostavět zbytek kampusu. Idea je taková, že v jedné lokalitě bude nemocnice, naše dvě fakulty i fakulta vojenského zdravotnictví. Kdyby se to povedlo, byl by to základ pro vznik velkého biomedicínského centra na evropské úrovni,“ říká děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Miroslav Červinka.

Moderní prosklené budově dominuje aula s několika velkými obrazovkami rozmístěnými tak, aby na ně měli perfektní výhled i studenti v zadních lavicích.

Vysokoškoláci si nový studijní objekt nejspíš zamilují, vždyť mnozí se sem stěhují ze starých a někdy už i nevyhovujících budov. Studenti využijí řadu laboratoří. V podzemí vzniklo parkoviště a v areálu před budovou je příjemné místo s lavičkami a fontánami.

„Vize byla taková, aby zde vzniklo příjemné prostředí pro studenty. Proto je tu spousta stolů, každý má zástrčku na proud a všude je zajištěno wifi připojení. Už týden tu učíme a odezva našich studentů je velmi pozitivní,“ říká Červinka. „Dvě pracoviště naší fakulty tím získají nové a moderní prostory pro výuku i výzkumnou činnost, zároveň bude více místa ve starých budovách,“ uvádí děkan farmaceutické fakulty Tomáš Šimůnek.

Výukové a výzkumné centrum je pětipodlažní objekt, který byl navržen tak, aby energetickou náročností splňoval podmínky pro zařazení mezi úsporné stavby. Budova má inteligentní vnitřní systém, který umí optimálně nastavit klima v létě i v zimě.

„Nové prostory v Hradci jsou po plzeňském kampusu druhým velkým projektem Univerzity Karlovy, který letos dokončila. Očekávám, že to zvýší motivaci ke studiu i k vědeckovýzkumné práci,“ říká rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima. Stavba první budovy kampusu byla zahájena před třemi lety a celkové náklady na ni se vyšplhaly na 315 milionů korun.

Jestli se univerzitě podaří dostavět i zbytek kampusu, závisí podle děkana Červinky hlavně na tom, zda české akademiky podpoří Evropská unie. „Jsme připraveni, máme hotovou projektovou dokumentaci i vykoupené pozemky,“ uvádí Červinka. Sama stavba výukového a výzkumného centra šla celkem hladce, avšak horší to bylo s jejím následným vybavením. Některé firmy se totiž proti výsledkům soutěže na dodavatele nábytku do kanceláří odvolaly a kvůli tomu nebylo možno už rok hotovou budovu využívat.

Do nové budovy se přesunul ústav lékařské biologie a genetiky a ústav lékařské biochemie, z farmaceutické fakulty zde našla nový domov katedra sociální a klinické farmacie a katedra biologických a lékařských věd. Kdo by si chtěl nové výzkumné centrum prohlédnout, může navštívit den otevřených dveří, který se koná 7. listopadu od 9 do 13 hodin.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

15.12 2015 10:59

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze