Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Začíná týden neslyšících: konference, debaty, koncert ve „znakovce“


Představte si, že byste najednou přestali slyšet. Neslyšíte slova svých kolegů, neslyšíte přijíždějící tramvaj, neslyšíte zvonění telefonu, nerozumíte, co Vám, říkají na přepážce banky. Dovedete si představit, jak moc by se v tu chvíli změnil Váš život?

V České republice žije více jak 0,5 milionu lidí se sluchovým postižením, ne všichni se domluví znakovým jazykem a je velký rozdíl, jestli se někdo z nich narodil neslyšící, nedoslýchavý nebo o sluch přišel během života.

Dneškem začíná Letní škola znakových jazyků, která se bude konat po celý týden v prostorách Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. V první polovině týdnu přivítá Letní škola v rámci programu Summer School Lecture 50 delegátů z různých zemí a 12 světových odborníků, kteří aktivně působí v oblasti lingvistiky znakových jazyků. Od čtvrtka na to naváže dvoudenní kongres Summer School Open, kde se široká veřejnost bude moci seznámit s výsledky výzkumu.

Cílem Mezinárodní letní školy znakových jazyků 2014 s podtitulem Aktuální otázky v lingvistice znakových jazyků je podpořit studenty a absolventy v realizaci vlastních výzkumů a podpořit rozvoj českého výzkumu znakového jazyka obecně.

Součástí akce je bohatý doprovodný program, zaměřený na kulturu neslyšících. Jednou z akcí bude také tlumočený koncert kapely Traband. Více informací naleznete na webu Karlovy univerzity ­ Ústav jazyků a komunikace neslyšících.


Na Letní školu naváže festival


Letní škola předchází festivalu Týden komunikace osob se sluchovým postižením. Ten pořádá nezisková organizace Orbi pontes již tradičně na konci září. Letošní ročník se uskuteční od 20. do 28. září na různých místech České republiky, například v Praze, Mladé Boleslavi či v Dobřichovicích. Hlavním tématem letošního festivalu jsou komunikační prostředky a jejich využití v praxi.

Festivalu se zúčastní řada partnerů, kteří prostřednictvím kulturních a vzdělávacích akcí upozorní na svět ticha, na problémy a komunikační bariéry osob se sluchovým postižením a na způsoby, jak je překonat.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

10.12 2015 14:09

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze