Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Prosinec 2015
Dětský uzel aktuálního dokumentu Pět odborníků získalo Českou hlavu

Pět prestižních vědeckých cen za výjimečné badatelské výsledky bylo včera uděleno v rámci projektu Česká hlava. Tu nejvýznamnější, Národní cenu vlády, si odnesl světově uznávaný překladatel, popularizátor vědy a anglista Martin Hilský. Do češtiny přeložil celé dílo anglického dramatika Williama Shakespeara.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští vědci pomohli objasnit, jak rychle a proč vymírají druhy

Vymírání rostlin a živočichů není zdaleka tak rozsáhlé, jak se původně předpokládalo. Rychlost ubývání druhů je však velká, a kdyby stejným tempem pokračovalo, může se podle vědců za několik set let ztratit tolik druhů jako při masovém vymírání v geologické minulosti - před 65 miliony lety, kdy zmizeli dinosauři. Čeští a američtí vědci nově zjistili, že záleží na tom, kde přesně čili v jaké lokalitě druhů ubývá, řekl dnes ČTK ekolog David Storch z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sedm vědců obdrží ocenění ministerstva zdravotnictví za výzkum

Sedm vědců dnes v Praze obdrží ceny ministra zdravotnictví a čestná uznání za zdravotnický výzkum pro letošní rok. ČTK to sdělila Pavla Bednářová z tiskového oddělení ministerstva. Vědci dostanou ocenění za širokou škálu projektů - od výzkumu nádorů, přes mozkové příhody až po nemoci přenosné mezi lidmi a zvířaty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci objasnili působení buněk melanomu, je to krok k novému léku

Růst zhoubného kožního nádoru melanomu významně ovlivňují i nenádorové buňky v jeho okolí, zjistili vědci z 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice. Princip by se mohl využít při vývoji nového léku, sdělil člen řešitelského týmu Ondřej Kodet. Vedoucí týmu a přednosta anatomického ústavu profesor Karel Smetana upozornil, že cesta od vynálezu léčiva po jeho zavedení do běžné praxe je velmi dlouhá. Vývoj nové léčby a její následné schválení trvá minimálně deset až 15 let.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ceny Eduína získaly simulace o protektorátu a Dětská univerzita

U odborné poroty v letošních cenách Eduína, které jsou určeny pro inovativní vzdělávací projekty, zvítězila výuková simulace z období protektorátu Československo 38-89: Atentát. Nejvíce hlasů veřejnosti na internetu získala Dětská univerzita Technické univerzity Liberec. Dnes se uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků třetího ročníku této soutěže.




         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze