Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zahraniční studenti VŠ budou moci vyřizovat formality na kolejích


Zahraniční studenti pražských vysokých škol budou moci snadněji vyřizovat formality související s jejich pobytem v České republice. Na kolejích Komenského v Praze 6 bylo dnes slavnostně otevřeno detašované pracoviště oddělení pobytu cizinců odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Fungovat začne od pondělí 3. srpna.

Dvacítka pracovníků bude schopna obsloužit až 220 klientů denně. Studenti se musejí objednat na telefonním čísle 974 820 680 nebo přes studijní oddělení svých fakult. Nápor se očekává především na začátcích každého semestru. "Na Univerzitě Karlově studuje s výjimkou studentů ze Slovenska 3500 cizinců, ale jsou v tom i lidé ze zemí EU. Ta kapacita je dostatečná," řekl rektor UK Tomáš Zima.

Podobný projekt od loňska funguje na Univerzitě Palackého v Olomouci. "Velmi se to osvědčilo, bylo to chváleno ze všech stran. Studenti tvoří velkou kapacitu a je to výhodné pro stát i pro vysoké školy," uvedl náměstek ministra vnitra pro řízení sekce vnitřní bezpečnosti Jiří Nováček.

Pražští studenti mohou celou žádost o pobyt vyřídit na jednom místě s pracovníky specializovanými na studentskou problematiku. "Jedná se o skupinu lidí, kteří studují čtyři, pět nebo v případě medicíny i šest let a chodí opakovaně. Je lepší, když ten prostor je kultivovaný," dodal rektor Zima.

Na vytvoření pracoviště se Univerzita Karlovy a ministerstvo vnitra dohodly loni. Univerzita pak vyhledala vhodné prostory, které ministerstvu poskytla zdarma. Provoz pracoviště bude hradit ministerstvo vnitra, které by ale jinak muselo tuto agendu provozovat na jiném místě.

Pracoviště bude v provozu od pondělí do čtvrtka od 8 do 16 hodin, v pátek od 8 do 12.



Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

31.07 2015 10:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze