Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Za delší studia zaplatí. Ale jen někteří


PRAHA „Dovolujeme si vás upozornit, že 1. března 2015 vešla v platnost příloha Statutu Univerzity Karlovy – Poplatky spojené se studiem a dále opatření rektora, které reaguje na nový výklad zákona uvedený v rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.“ Tak zněla zpráva, kterou v polovině května obdrželi studenti Univerzity Karlovy.

Sdělení v překladu znamená, že překročí-li student standardní dobu navazujícího magisterského studia, tj. dva roky, zaplatí za to. U klasických magisterských oborů interpretace zákona nemá dopad, stejně tak v případě absolventů. Po nich univerzita zpětně nic žádat nemůže. Opatření by se dotklo několika stovek vysokoškoláků. Jiné vysoké školy po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ze srpna 2013 nic nemění a zůstávají u „starého“ výkladu.

Kolik by museli vysokoškoláci UK uhradit v případě, že si studium prodlouží? Poplatek se může pohybovat od 11 do 26 tisíc za semestr. Právě to studenty vyděsilo. „Nemile mě překvapilo, že by nově měl být třetí rok magisterského studia placený,“ napsal krátce po oznámení změny serveru Lidovky.cz student Fakulty sociálních věd UK, který si nepřál být jmenován.

Studijní oddělení pod palbou „Prostudujte si uvedené dokumenty, protože se jedná o významné změny ve vyměřování poplatků za překročení standardní doby studia,“ připsal do zprávy předseda studijní komise David Hurný.

Jenže studenti byli změnou zaskočeni a jejich dotazy kvůli neporozumění podmínkám téměř zaplavily studijní oddělení. Za tři dny přišlo referentům Filozofické fakulty UK přes dvě stovky e-mailů s dotazy na povinnost platby.

Některé fakulty, například Fakulta humanitních studií UK, svým studentům dokonce doporučovaly, aby ve druhém ročníku na nějakou dobu studium přerušili. Tím by se totiž povinnosti hradit poplatek vyhnuli. Jenže co platilo před několika týdny, od toho teď univerzita upouští. Změna nejspíše bude platit jen pro někoho. Výjimka bude zřejmě platit i pro ty, kteří vycestují v rámci studia do zahraničí nebo absolvovali výměnný pobyt.

Rektor totiž vydal pozměňující opatření, z nějž vyplývá, že studenti navazujícího magisterského studia, kteří do programu nastoupili před 1. lednem 2014 a jsou ve druhém a vyšším ročníku, mohou studovat o rok déle, aniž bymuseli platit. Poplatek jim sice bude vyměřen, ale na základě žádosti o přezkoumání rozhodnutí bude prominut. Informaci potvrdil Petr Konůpka ze studijního oddělení Fakulty humanitních studií UK. „Mám v plánu třetí rok magisterského studia věnovat diplomové práci, měl jsem to tak rozvržené už od začátku, takže úpravu vítám,“ uvedl student Fakulty sociálních věd UK Josef Švejda.

Scházela včasná diskuse „Vůči ostatním studentům, kterých se opatření týká, mě mrzí, že jim seberou luxus roku navíc, který jsme měli my,“ dodal s tím, že ale mělo dojít ke včasné diskusi, která by zamezila zmatkům.

Ti, kteří jsou nyní v prvnímročníku, mají totiž smůlu. Jakmile standardní dobu studia o rok prodlouží, z fakulty jim přijde žádost o zaplacení částky vypočítaná na základě vzorce. Vychází z náročnosti jednotlivých studijních oborů, nejdražší jsou technické a lékařské. Je ale možné, že změna je dočasná. Poslední slovo budou mít zákonodárci. Záleží, zda bude přijata novela vysokoškolského zákona, která by změny opět zrušila. Ta nyní leží ve sněmovně.


Zdroj: Lidové noviny

Autor: Šárka Kabátová


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

4.06 2015 11:23

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze