Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Březen 2015
Dětský uzel aktuálního dokumentu Češi umějí virus zapnout světlem. Zlepší boj s HIV

Průlomem ve studiu viru HIV, který zapříčiňuje obávanou nemoc AIDS, může být nový objev českých vědců. Zásadní článek včera vyšel v časopise Nature Communications. Skupina Jana Konvalinky vytvořila světločivný inhibitor virového enzymu, který HIV potřebuje pro životní cyklus. Inhibitor zablokuje virus v určité fázi vývoje – těsně před začátkem zrání – a až po osvícení laserem začne virus dozrávat. Vědci tak získali zcela nový přístup k poznávání HIV.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak to vidí Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy

Dnešním hostem by měl být profesor Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy, který zatím není v našem studiu. Jakmile se tak stane, v což doufám, milí posluchači, opět se přihlásím. Zatím přeji hezký den. Dobrý den, pane profesore, já vás vítám v Jak to vidí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sobotka a Chládek nechtějí snížit výdaje státu na vysoké školy

Vysoké školy by příští rok měly ze státního rozpočtu dostat stejně peněz jako letos. Na dnešním společném jednání se na tom shodli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) se zástupci České konference rektorů. Odmítli tak zamýšlené škrty ministerstva financí. Rozpočtový výhled počítá podle Chládka pro příští rok se seškrtáním 800 milionů korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda schválila novelu o VŠ, mění akreditace i sociální stipendia

Fungování vysokých škol by se mohlo výrazně změnit. Vláda dnes schválila návrh novely vysokoškolského zákona, která zavádí nová pravidla pro akreditace studijních oborů a systém hodnocení kvality škol. Upravuje také možnost odebírání neoprávněně získaných titulů, poplatky za uznávání vzdělání či působení zahraničních škol a jejich poboček v Česku. Zvyšuje i sociální stipendia. Aby změny začaly platit, musí je podpořit Parlament a prezident.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědce na peníze nenalákáte, říká prorektorka

Milena Králíčková dlouho nevěděla, zda si podat přihlášku na Matematickofyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze nebo na plzeňskou medicínu. Nakonec se rozhodla pro lékařství a svůj dosavadní profesní život zasvětila výzkumu v oblasti neplodnosti. Řadu let působí na Gynekologicko­porodnické klinice ve Fakultní nemocnici Plzeň. Od roku 2006 pracovala především na vybudování Biomedicínského centra, jež bylo dokončeno loni v listopadu. Jako prorektorka chce na plzeňskou lékařskou fakultu přilákat co nejvíce zahraničních vědců i doktorandů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo vědy už vzniká. Na papíře

České ministerstvo vědy se během pár let stane realitou. O takovém úřadu se sice dlouho debatovalo, ale nyní jsou zřejmé i jeho přesnější kontury. LN získaly teze věcného záměru zákona o podpoře výzkumu, vývoje a inovací.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci z Karlovy univerzity zkoumají, co znamená elektrárna pro region

Co přináší obyvatelům v okolí Jaderná elektrárna Dukovany? Co se stane, když postupně omezí výrobu a nakonec ukončí svůj provoz a nepostaví se za ni v lokalitě odpovídající náhrada? Odstěhují se lidé jinam? A jak se bude žít těm, kteří v regionu zůstanou? Právě touto problematikou se zabývá dvouletý projekt s názvem „Scénáře budoucího vývoje mikroregionu Jaderné elektrárny Dukovany s využitím přístupu Territorial Impact Assessment“. Řeší jej tým odborníků z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy ve spolupráci se sdružením Energetické Třebíčsko.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mimořádná cena rektora UK byla oceněna například záchraně života

Několik studentů Univerzity Karlovy v Praze (UK) dnes za výjimečný čin nebo aktivitu převzalo Mimořádnou cenu rektora UK. Za čin prokazující mimořádnou občanskou obětavost byl oceněn student Evangelické teologické fakulty Daniel Knotek, který svým jednáním zachránil lidský život. Oceněni získali také sportovci a lidé angažující se v uskupení Oživme Hollar! nebo v sociálním podnikání.




         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze