Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Medaile pro české akademiky



PRAHA Významné vědecké pracovníky vyznamená dnes a zítra předseda AV ČR profesor Jiří Drahoš prestižními medailemi Akademie věd ČR.

Pamětní medaili Jana Patočky pro významné vědecké nebo vědu podporující osobnosti převezme dnes v sídle Akademie věd na Národní třídě v Praze Adolf Filáček z Filosofického ústavu AV ČR. Je předním odborníkem v oblasti výzkumu vztahů vědy, techniky a společnosti, zabývá se vědní politikou a hodnocením vědy. Je autorem a spoluautorem desítek odborných prací publikovaných doma i v zahraničí.

Medaili Karla Engliše za zásluhy v sociálních a ekonomických vědách dnes převezme odborník na ústavní právo profesor Václav Pavlíček. Vyučuje na katedře ústavního práva Právnické fakulty UK, od roku 1988 přispíval do samizdatových Lidových novin a na jaře 1989 se zapojil do činnosti Helsinského výboru. Je autorem desítek článků v odborných časopisech a třídílné publikace O české státnosti: úvahy a polemiky.

Medaili Františka Palackého za zásluhy v historických vědách převezme archeolog a historik profesor Petr Sommer. Zaměřuje se na studium začátků středoevropských států a christianizace jejich společnosti. Kromě působení v Archeologickém ústavu AV ČR v Praze je od roku 1998 také vědeckým pracovníkem Centra medievistických studií Filosofického ústavu AV ČR. Je autorem či spoluautoremvíce než 20 monografií a kolektivních monografií a více než stovky odborných studií publikovaných u nás i v zahraničí.

Medaili za zásluhy o Akademii věd ČR získá Drahoslava Vaníčková, která téměř čtyřicet let působila v Kanceláři AV ČR. V letech 1992–2005 pracovala jako vedoucí Sekretariátu Akademické a Vědecké rady AV ČR, od roku 2006 byla po šest let ředitelkou Správního odboru Kanceláře AV ČR. Kromě jiného se zasloužila o právní a organizační zabezpečení transformace ČSAV.

Čestnou oborovou medaili Jaroslava Heyrovského za zásluhy v chemických vědách převezme zítra na kolokviu Ústavu makromolekulární chemie AV ČR profesor Karel Ulbrich ze zmíněného ústavu. Je kapacitou v oboru polymerů jako nosičů léčiv, podílel se nejen na základním výzkumu v oboru polymerní chemie, ale i na aplikaci poznatků do praxe. Dvě léčiva z jeho pracoviště vstoupila úspěšně do klinických zkoušek ve Velké Británii.


Zdroj: Lidové noviny

Autor: ev





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

20.02 2015 10:20

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze