Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Tři studenti převzali Bolzanovu cenu za výjimečné vědecké práce


Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima dnes trojici studentů předal Bolzanovu cenu za mimořádné objevné vědecké práce. Ty tentokráte pojednávaly o znakové řeči ve středověku, nanokrystalech a ischemické chorobě srdeční. Bolzanova cena má více než dvacetiletou tradici a uděluje se každoročně. Vedle diplomu je s oceněním spojena odměna v řádech desítek tisíc Kč, řekl ČTK mluvčí univerzity Václav Hájek.

Ve společensko-vědní kategorii zahrnující také teologické obory cenu převzala Radka Těšínská Lomičková z Katolické teologické fakulty, která se v dizertační práci zaměřila na znakovou řeč v cisterciáckých a benediktinských klášterech. Popsala její dějiny od 10. do 15. století a ukázala její použití v řádovém centru i českých klášterech.

Lukáš Ondič z Matematicko-fyzikální fakulty získal cenu v přírodovědné kategorii. Pomohla mu k ní dizertace zabývající se studiem křemíkových nanokrystalů a navržením a přípravou fotonických nanokrystalů.

Za práci, která by mohla do budoucna poskytnout nové informace pro léčbu pacientů s ischemickou chorobou srdeční, obdržel cenu v lékařské kategorii Viktor Kočka. Komise ocenila mimo jiné to, že práce je doložena prioritními daty založenými na nálezech v populaci.

Soutěžní práce přihlašují sami studenti, letos se jich sešlo několik desítek. Jejich kvalitu pak hodnotí komise složená ze členů jmenovaných rektorem.



Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

9.03 2015 11:37

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze