• Facebook
  • Twitter
  • RSS
  • Navigator

Aktuality

27. června 2024

Slavnostní předávání certifikátů čekalo i na studenty češtiny ze studijního centra Voršilská

Ve čtvrtek 6. června se v kapli historické koleje Arnošta z Pardubic sešla stovka studentů, aby slavnostně obdrželi certifikáty za úspěšné absolvování kurzů češtiny. Ceremonie probíhala v příjemné atmosféře a s dobře artikulovanými projevy, aby mluvčím všichni ocenění rozuměli. Moderace se ujala statečně bez mikrofonu, což projevu dodalo autenticitu, vedoucí studijního střediska v Praze Mgr. Petra Landergott Kalvínská.


„Máme za sebou krásný a intenzivní akademický rok,“ shrnula uplynulé dva semestry v centru Voršilská Mgr. Petra Landergott Kalvínská poté, co studenti vycepovaní hodinami češtiny odpověděli sborově na pozdrav dojemné „dobrý den“. Oznamování statistik za letošní rok pojala interaktivně, čísla ukazovala na cedulích, ze kterých studenti číslovky česky i v rámci praxe četli.



Tak jsme se mohli dozvědět, že se centrum letos ujalo 195 studentů intenzivních kurzů češtiny, 181 studentů krátkých kurzů, 961 studentů večerních kurzů, 180 ukrajinských studentů na rekvalifikačních kurzech, dále 90 studentů mířících k splnění konkrétní jazykové zkoušky, asi 50 amerických studentů v programech speciálních pro americké univerzity a 37 studentů na kurzech angličtiny pro kolegy z evropských univerzit. Celkem to činí 1694 studentů, kteří pocházeli ze 107 různých zemí.


„Studenti Voršilské mají tu výhodu, že mohou studovat pořád,“ popsala ředitelka ÚJOP PhDr. Dana Hůlková Nývltová, Ph.D. krásu toho učit se česky v České republice. I tak si zasloužili užít slavnostní den, kdy po úspěšném zakončení kurzů dostanou certifikáty. Padla i připomínka výročí 50 let fungování ÚJOP pod Univerzitou Karlovou, během kterých se setkaly tisíce studentů a odehrály tisíce příběhů, někdy milostných, veselých i smutných. Za důležitou roli pracovníků ÚJOP, kteří pomáhají cizincům nalézat nový domov, poděkovala paní ředitelka všem lektorům a pracovníkům administrativy, kteří obdrželi drobné dárky.



Na akci nechyběla ani kulturní část, během které proběhlo vyhlášení fotografické soutěže studentů. Pracovnice ÚJOP Marie Poláčková také připomněla další kulturní akce studentů češtiny, jako byly adventní koncert, výstava v Emauzích či mezinárodní konference zahraničních studentů češtiny. Z Voršilské se do fotografické soutěže zapojili sice jen dva studenti, ale oba vyhráli cenu. Jack Simons, student večerního kurzu, dostal odměnou za své oceněnění v soutěži dárkové předměty ÚJOP. Krásná třetí cena v soutěži putovala za Césarem Macedo Rosiquem a jeho fotkou kamzíka v horách, za kterou získal voucher do kina.


Poté přišel čas na samotné předávání certifikátů studentům ze všech tříd, které letos ukončili svůj kurz. Individuálně oceněni byli navíc studenti s nejlepším výsledkem zkoušky a pak jeden podle výběru třídní učitelky/učitele. Postupně od větších začátečníků až po úroveň češtiny B2 tak byli odměněni všichni, kteří se ve výuce češtiny dostali až sem. Mgr. Petra Landergott Kalvínská všem pogratulovala, poděkovala za tvrdou práci a popřála vše dobré do dalšího studia a života.



Chcete studovat na české vysoké škole zcela zdarma?

Potřebujete k tomu jen dvě věci – naučit se česky a připravit se na přijímací zkoušky

S obojím Vám pomůžeme v našich přípravných programech ÚJOP

Přihlaste se včas!





HTML galerie Zonerama
HTML galerie 1

Foto: Jan Malý

Sdílet na: