Aktuality

30. listopadu 2022

Advent s vůní perníčků na poděbradském zámku

Půl roku je ideální čas na vyzrání perníkového těsta. Zdá se vám to dlouho? Pedagogové poděbradského studijního centra učí studenty i české reálie a ti dobře ví, že perníkové těsto na svatbu by se mělo ideálně zadělat v den narození nevěsty.


Při přípravě letošních perníčků na zdobení, ale v Poděbradech tradici porušili. Těsto se připravovalo pár dnů před adventem. Pro zdobení v prostorách auly se zadělávalo z vícero dávek, a tak si každý student mohl vybrat ze stovek napečených ozdob v tradičních vánočních tvarech.



Množství vánočních perníčků, které bylo potřeba pro studenty připravit, poděbradští pedagogové zvládli hravě. Jak přiznává ředitel centra Martin Melcer, jsou na vánoční velkopečení cukroví zvyklí, protože i on sám si každý rok připravuje jen linecké vykrajované ze dvou kil mouky.



A jaký byl letošní recept pro více než 500 perníčků? Především hodně času. Jen vyvalování a vykrajování těsta, pečení a potírání bílkem zabere sehranému týmu čtyř pedagogů více jak čtyři hodiny. Ale nejdůležitější je správně zadělané těsto: na jednu dávku vezmete 210 gramů hladké mouky, 210 gramů žitné mouky, 300 gramů medu, 100 gramů třtinového cukru, sáček perníkového koření, lžičku jedlé sody, 50 gramů másla, dva žloutky a trochu mléka.



Dva do pusy jeden na stůl, tak by se dal popsat způsob zdobení perníčků většiny studentů. Dilema ukousnout perníkovému panáčku nohu nebo hlavu nikdo neřešil, protože panáček putoval do pusy celý. Zdobení se studentům líbilo natolik, že když došly perníčky a zbyla bílková poleva v cukrářských kornoutech, rozhodli se jí využít na okrasu táců.



Zatímco poleva zasychala, uctili studenti prvního porevolučního prezidenta, Václava Havla. Na památku jednoho z nejslavnějších studentů poděbradského zámku sestavili v zámecké salla tereně ze svíček hořící Havlovské srdce.



Vážnou atmosféru vystřídala typická vánoční netrpělivost, předcházející rozsvěcení vánočního stromečku a zpěvu koled. Studenti se rychle vrátili ke stolům pokrytým ozdobenými perníčky a spěšně provlékali a zavazovali šňůrky, aby mohli zdobit stromeček. Ten úspěšně odolával nečekanému zatížení, které podle dobře informovaných zdrojů, zatím nikdy nevydrželo celý advent. Studenti prý neodolají pokušení a křoupou perníček.



Text: Petra Köppl

Foto: Stanislav Pecháček


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám